Брзо и едноставно, овој десерт ќе ги освои вашите срца!
Состојки:
- 110 гр омекнат путер
- 100 гр шеќер
- 50 гр кафеав шеќер
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 2 големи јајца
- 120 гр павлака
- 60 мл млеко
- 160 гр брашно
- 50 гр какао
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1 лажичка сода бикарбона
- ½ лажички сол
- 100 гр сецкано чоколадо
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 175 степени. Премачкајте го долгнавестиот калап за леб со путер или ставете хартија за печење.
Измешајте го путерот со екстрактот од ванила и шеќерот во мазна смеса. Додадете јајца, павлака и млеко и кратко измешајте.
Во друг сад измешајте ги сите суви состојки – брашно, какао, прашок за пециво, сода бикарбона и сол. Комбинирајте ги двете мешавини и промешајте со шпатула или дрвена лажица. На крај, додајте ги парчињата чоколадо и измешајте внимателно.
Истурете ја смесата во калап и печете ја 55-65 минути, додека чепкалката за заби што ја прободевте во средината не излегува чиста. Почекајте да се излади малку пред да го извадите лебот од калапот и да се излади целосно пред да се сече.
Прочитајте и: 5 предлога за лесен пролетен ручек: Евтино, брзо, хранливо, вкусно!
ФОТО: Getty Images