Ви предлагаме едноставен рецепт за кремлив колач со гриз, кој се топи во уста и тешко ќе можете да му одолеете
Овој колач се приготвува многу едноставно, а најдобро од сè е што не се пече. Многу е кремлив и вкусен, а доколку го послужите директно од фрижидер, ќе добиете вистински освежителен десерт!
Состојки:
За базата:
- 500 мл млеко
- 100 г шеќер
- 100 г гриз
За филот:
- 500 мл млеко
- 5 лажици шеќер
- 2 кесички пудинг од ванила (вкупно 72 г)
- 75 г маргарин
- 75 г слатка павлака
За глазурата:
- 250 мл слатка павлака
- 150 г чоколадо
Приготвување:
Во тенџере сипете млеко, шеќер и гриз и варете го неколку минути. Потоа, префрлете ја смесата во калап и ставете ја да се олади.
За филот, сипете млеко во тенџере, а потоа додајте шеќер и пудинг од ванила и добро промешајте. Ставете го на рингла да се вари со непрекинато мешање. Потоа, ставете го филот да се лади. Кога филот целосно ќе се олади, додајте маргарин во него и изматете со миксер, па додајте и слатка павлака. Распоредете го филот преку базата и пригответе ја глазурата.
За глазурата, сварете слатка павлаката, па ставете го чоколадото да се стопи и потоа прелејте го колачот со смесата.
Оставете го колачот во фрижидер да се лади.
Добар апетит!
Коментарите се заклучени.