Крем-куглоф: Ароматичен и богат десерт што ќе ве остави без зборови!

Десерти

Овој куглоф е вистински деликатес

Состојки:
  • 250 г маргарин
  • 250 г шеќер
  • 5 јајца
  • 500 г екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“
  • 1 1/4 лажиче прашок за печиво
  • 250 мл млеко
  • 200 г какао-крем
  • 1 лажица рум

Приготвување:

1. Во подлабок сад со жица се матат маргаринот и шеќерот, додавајќи ги едно по едно јајцата, со непрекинато мешање. Се мешаат екстра белото брашно тип 400 на „Жито лукс“ и прашокот за печиво, а потоа во смесата од јајца и маргарин наизменично се додаваат екстра белото брашно тип 400 на „Жито лукс“ и млекото.

2. Изматената смеса се дели на два еднакви дела, во едниот се додава румот,а во другиот какао-кремот.

3. Се подмачкува калапот за куглоф со маргарин и се набрашнува, па во калапот прво се става жолтиот дел, а потоа половина од темниот дел и нежно се меша со виљушка, па на крајот се додава остатокот од темната смеса.

4. Се пече во загреана рерна на 200°Ц, околу 60 минути. Печениот куглоф се вади од калапот и се остава да се олади. Пред послужувањето се посипува со шеќер во прав.

Извор: Добра храна

Миризлив куглоф со овошје и чоколадо: Десерт за десетка!
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.