Чоколаден тарт со малини: Најубавата комбинација на вкусови досега!
Чоколаден тарт со малини е класика што сите ја обожаваат!
Состојки:
ЗА КОРАТА:
100 г чоколадо за готвење
100 г маргарин
1 јајце
100 г шеќер
250 г брашно
ЗА ФИЛОТ СО МАЛИНИ:
500 г малини
150 г шеќер
2 лажици сок од лимон и вода
2 жолчки
3 лажици какао
1 лажица растопен маргарин
пола лажиче сол
ЗА ДЕКОРИРАЊЕ:
100 г бело чоколадо
2 лажици павлака
малини по желба
кора од 1 лимон
ПРИГОТВУВАЊЕ:
Растопете ги маргаринот и чоколадото, а јајцата пенесто изматете ги со шеќерот. Додајте ги просеаното брашно и изладената смеса со чоколадо и маргарин, па замесете тесто. Завиткајте го во фолија и оставете го во фрижидер еден час.
Во подмачкан калап ставете го растегнатото тесто, добро притиснете ги рабовите и избоцкајте го со виљушка.
Печете околу 20 минути на 180 степени.
За филот, измешајте ги шеќерот и малините, додајте ги кората од лимон, сокот од лимон и водата.
Гответе околу 5 минути и потоа изладете го, па измешајте го во блендер. Во пирето од малини додајте ги жолчките измешани со какао и убаво соединете. Оставете ја смесата да зоврие и кога ќе се излади, вмешајте ги растопениот маргарин и солта.
На кората нанесете го изладениот фил од малини, па декорирајте со мешавина од растопено бело чоколадо и павлака, малини и рендана кора од лимон.
Текст: Добра храна