Ве потсетуваме: Измијте го овошјето и зеленчукот и обрнете посебно внимание на овие неколку видови

Иако сите вие ​​повеќе или помалку миете овошје и зеленчук по купувањето, ние уште еднаш ве потсетуваме што е тоа што треба да го измиете малку подетално за да бидете безбедно за консумирање.

Одамна е познато дека овошјето и зеленчукот треба да се мијат по купување, или поради прашината што се собира, или поради пестицидите што се прскаат за време на одгледувањето.

Сепак, постојат некои типови кои не само што може да се исплакнат малку под вода, туку бараат темелно миење и бришење за да бидат безбедни за консумирање. Бидете сигурни да го измиете добро секое овошје и зеленчук што го јадете со кора, но и оние што сте ги излупиле, како што се портокали или мандарини. Без оглед на лупењето, бактериите доаѓаат на вашата кожа и на месестиот дел од овошјето. Исплакнете ги со ладна вода, тријте со рацете и добро избришете ги со хартиена крпа.

Она што многумина не го знаат е дека јаткастото овошје и сувото овошје треба да се исплакнат под вода пред да се консумираат – дури и кога се пакувани затоа што не знаете каде сè било складирано за време на производството и транспортот. Покрај тоа, миењето помага да се отстрани фитинската киселина, која ги одржува свежи и ги штити од паразити, и може да му наштети на човечкото тело.

Покрај овошје, зеленчук и друга сурова храна, добро би било секогаш да измиете лименки со пијалаци, доколку пиете директно од нив. Тие содржат многу бактерии и прашина што се наталожиле при транспортот.

Прочитајте и: Кои се опасностите од носење нова неизмиена облека?

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.