Не правете ги овие грешки при отстранување на дамките

Корисни совети

Покрај важноста да се знае што треба да се користи за секоја дамка, постојат и некои вообичаени грешки што треба да се избегнат. Мали грешки, дури и нешто едноставно како плакнење на погрешна температура, би можеле да бидат причина за фрлање на облеката.

За да направите облеката да изгледа како нова подолго, еве неколку грешки при перење на алиштата на кои треба да внимавате:

Не делувате доволно брзо

Најважното правило за повеќето дамки е да се третираат што е можно поскоро. За повеќето дамки, корисно е да започнете со чистење додека дамката е сè уште влажна. Ова е особено точно за истурање црвено вино, капка кафе и дамка од маслиново масло. Ако е можно, треба да ги измиете дамките што е можно побрзо, дури и ако мора да почекате додека не стигнете до машината за перење. Потребно е пет минути да се исплакне дамката веднаш и да се примени детергент за миење садови може да ви заштеди еден час време на перење.

Користите погрешна температура на водата

Топла вода е ефикасна за повеќето дамки, како што се кал или дамки од масло, но за некои дамки, ладна вода е подобра, како за дамки од крв. Пред да ги исчистите и исплакнете дамките, видете која температура на водата е најпогодна за нивно отстранување.

Пребрзо ставање во сушара

Никогаш не ставајте обоена облека во сушара, освен ако не е целосно чиста. Ако ја чистите дамката во машината за перење и после таа е сè уште видлива, повторете го процесот уште еднаш. Топлината во сушарата за трајно ќе ги оштети вашиот алишта и ќе ви ја уништи облеката.

Ја триете дамката

Иако има неколку исклучоци од ова правило, треба да избегнувате да ја триете дамката на облеката бидејќи во спротивно едноставно ќе ја притиснете во нејзиниот состав. Најдобри методи се лесно тапкање или притискање на дамката. Важно е да запомните да ја третирате дамката однадвор навнатре за да не ја зголемите.

Прочитајте и: Научете како правилно да ја перете облеката наменета за хемиско чистење

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.