За сите љубители на тестото предлагаме совршен рецепт
Состојки:
За тестото
- 500 г брашно
- 1/2 сув квасец
- 2 мала лажица сол
- 1 мала лажица шеќер
- 100 г кисела павлака
- 125 мл вода
За филот
- 16 парчиња шунка
- 16 парчиња сирење
- 1 јајце
Приготвување:
- Во поголем сад измешајте брашно со квасец, посолете и ставете шеќер.
- Изматете ја киселата павлака со топла вода и полека сипајте брашно.
- Замесете тесто што не се лепи за раце.
- Ако тестото е премеко, додајте уште брашно или топла вода ако е пресуво.
- Поделете го тестото на две топчиња и секое од нив расукајте го во круг што ќе го исечете на осмини.
- Секој триаголник развлечете го малку со рацете, на поширокиот дел ставете по едно парче шунка и сирење, па завиткајте го во кифличка.
- Наредете ги на плех обложен со намрсена хартија, премачкајте ги со јајце и наросете ги со сусам или лен.
- Оставете ги кифличките на топло да нараснат околу половина час.
- Во меѓувреме загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови. Намалете ја температурата на 200 степени Целзиусови и печете ги кифличките 25-30 минути.