Домашни кифлички со сирење и шунка: Божествено меки, се топат во уста!

Ќе ги обожавате!

За сите љубители на тестото предлагаме совршен рецепт

Состојки:

За тестото

  • 500 г брашно
  • 1/2 сув квасец
  • 2 мала лажица сол
  • 1 мала лажица шеќер
  • 100 г кисела павлака
  • 125 мл вода

За филот

  • 16 парчиња шунка
  • 16 парчиња сирење
  • 1 јајце
Приготвување:
  • Во поголем сад измешајте брашно со квасец, посолете и ставете шеќер.
  • Изматете ја киселата павлака со топла вода и полека сипајте брашно.
  • Замесете тесто што не се лепи за раце.
  • Ако тестото е премеко, додајте уште брашно или топла вода ако е пресуво.
  • Поделете го тестото на две топчиња и секое од нив расукајте го во круг што ќе го исечете на осмини.
  • Секој триаголник развлечете го малку со рацете, на поширокиот дел ставете по едно парче шунка и сирење, па завиткајте го во кифличка.
  • Наредете ги на плех обложен со намрсена хартија, премачкајте ги со јајце и наросете ги со сусам или лен.
  • Оставете ги кифличките на топло да нараснат околу половина час.
  • Во меѓувреме загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови. Намалете ја температурата на 200 степени Целзиусови и печете ги кифличките 25-30 минути.
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време