Зошто доброто варење создава добро расположение и обратно

Зошто сме најсреќни кога јадеме шеќер?

Сè на светот е меѓусебно поврзано, а човечкото тело совршено ја илустрира оваа парадигма.

Можеби не сте свесни за тоа, но додека ги читате овие редови, дебелото црево е во постојан дијалог со мозокот. И иако и двата овие органи се далеку едни од други, тие имаат сличен број на нервни клетки и комуницираат преку заеднички невротрансмитери.

Што предизвикува глад?

Мозокот не е сам кога донесува одлука да јаде. Бактериите што ги населуваат цревата играат значајна улога во оваа одлука. Со испитување на разни протеини синтетизирани од цревната флора, француските и канадските биолози идентификуваа „сигнални молекули“ на глад и ситост. Според научна статија објавена во ноември 2015 година во списанието Cell Metabolism, молекуларните кодови кои информираат за фазата на заситеност, се пренесуваат во мозокот преку вагусниот нерв. Штом пораката е примена, „контролниот центар“ го регулира апетитот упатувајќи му на телото да престане да го полни стомакот.

ФОТО: Pixabay

Што го регулира расположението?

Составот на микробиотата уникатно влијае на емоционалната состојба, што пак симулира одговор на стрес и тенденција на вознемиреност. „Прекумерното присуство на одредени бактериски соеви во дебелото црево, како што е Клостридиум, предизвикува симптоми на депресија“, објаснува професорот Дидие Дезорс, од Универзитетот во Нанси. „Глутни и непријателски микроорганизми го користат целиот расположлив триптофан, аминокиселина неопходна за синтеза на серотонин, хормон со добро расположение. Набљудувањата на животните покажаа дека враќањето на рамнотежата на цревната флора го подобрува расположението. Научниците сега експериментираат за да откријат како работи овој механизам во човечкото тело и како да се прилагоди квалитетот на микробиотата.

Што дефинира апетит?

Желбата да се јаде овој или оној производ е исто така генерално наметната од микробиотата. Целта на бактериите во цревата е едноставна: да го добијат она што го сакаат. Некои соеви претпочитаат масти, други повеќе протеини или јаглехидрати, така што конкуренцијата помеѓу микробите на дебелото црево е постојана и неизбежна. Најбројните видови на бактерии „зграпчуваат сила“ и го наметнуваат нивниот избор на храна, создавајќи хемиски сигнали кои ги дешифрираат нервните клетки на цревата и ги пренесуваат до мозокот, што конечно е потврдено со менито.

ФОТО: Getty Images

 

Непотребно е да се каже, многу подмолни „трошки” живеат во цревата. Ако менито ги исполнува очекувањата на бактериите, тие ќе ви дадат хемиска награда – прилив на позитивни емоции, охрабрувајќи ве да продолжите во истиот дух („браво, повеќе чоколадо, повеќе, повеќе!“). И, ако дел од храната не одговара на нивните желби, тие ќе добијат порака за слабост. Ова предизвикува зависност од одредена храна, особено шеќер, кога во дигестивниот тракт има премногу габички слични на квасец. Тие сакаат јаглени хидрати и на секој можен начин ја поттикнуваат привлечноста со слатки, кифлички, торти и други деликатеси, ветувајќи добро расположение. Единствениот начин да се прекине циклусот е да се ограничи внесувањето на јаглехидрати и шеќери, особено со редизајн на менито во корист на протеини, овошје и зеленчук.

Прочитајте и: Чај од лист од смоква: Лекува дијабетес, рак, чир на желудник и помага за слабеење!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.