Сол: Која е штетноста и со што може да се замени?

За подобро здравје

Можете ли да замислите храна без сол? Без оглед на вашиот одговор, факт е дека солта во моментов се наоѓа скоро во сите јадења, но и дека поддржувачите на здрава исхрана се залагаат да не додаваат сол во оброците не само за време на диетата, туку и на секојдневна основа. Дали е можно да се замени солта и како тоа влијае на здравјето на луѓето?

Прво, не секоја сол е единствено штетна. Солта е штетна затоа што се добива со хемиски третман на морска сол – тоа е чист натриум хлорид. Таквата сол се смета за многу агресивна за телото, па затоа е подобро да не ја јадете воопшто. Што се однесува до природната сол (морска или хималајска), таа е богата со минерали и железо и не е штетна во разумни количини. Вишокот на сол може да се акумулира во бубрезите во форма на камења, да ја задржи течноста во организмот и да го зголеми крвниот притисок, што е погодно за разни проблеми за организмот.

Вишокот на сол, исто така, негативно влијае на срцето и крвните садови. Ако некое лице веќе има одредена предиспозиција за проблеми со крвните садови и бубрезите, тогаш вишокот сол ќе ги направи многу полоши. Вишокот на сол во организмот доведува до манифестација на целулит и го инхибира процесот на губење на тежината.

Постојат производи во кои натриум хлорид е дополнет со калиумови соли и други минерали. Во такви производи, зачини и сушени билки се мешаат со сол за да се добие еден вид арома. Но, како и со сол, важна е измерената консумација на секој ваков производ.

Какви замени има?

Подобро е да се откажете од употреба на хемиски преработена сол и да обрнете внимание на природната сол. Постојат многу природни видови сол. Солта, во зависност од регионот, како и грозјето, има свој вкус и минерализација. Вкусот на сол е сè уште многу зависен од формата на кристалот, така што во некои продавници можете да најдете многу зачини и гурмански соли – сето ова е сосема природен производ. Еден од најчестите видови се розовите и црните соли од Хималаите.

Видот на сол зависи од минералите. На пример, во црна сол овие се минерали од вулканско потекло. Во Франција, постои познатиот таканаречен – fleur de sel, чии кристали многу внимателно се отстрануваат со рака. Оваа сол е исто така одлична алтернатива на готварска сол.

И, ако навистина сакате да се откажете од употребата на сол или треба строго да се ограничите од медицински причини, солта може да се замени со зачини. На пример, сушен лук во мала количина, кари зачин или мешавина од билки – тие исто така совршено го подобруваат вкусот на оброците. Алтернативно, погоден е сос од соја, кој содржи минимални количини сол. Совршено го потенцира вкусот на јадењето, особено затоа што е органски производ.

Прочитајте и: Цимет: Суперхрана за телото

 

ФОТО: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.