Што сочинува добра исхрана во текот на летото и што е моментално најздраво за јадење?

Летната исхрана мора да биде богата со сите вредни хранливи материи кои служат како штит против штетното зрачење, со што помагаат да се спречи рак на кожата и да се спречи појава на брчки и предвремено стареење на кожата.

Одморот и хедонизмот се карактеристични за летото, а соодветната исхрана, со соодветна гастрономска нота, ќе обезбеди дополнително освежување на организмот, според проф. д-р Дарија Врањешиќ Бендер.

Портокалово, жолто и црвено овошје и зеленчук содржат растителни пигменти кои ја стимулираат пигментацијата и имаат антиоксидантна активност. Затоа, во текот на летото се препорачува да консумирате кајсии, праски, дињи, лубеници, моркови и други шарени овошја и зеленчук.

„Доматите се богати со вредни хранливи материи и фитохемикалии и имаат важно место во исхраната со која сакаме да ги спречиме срцевите заболувања и ракот. Без разлика дали станува збор за сирови домати, супа или сос од домати, зголемениот внес е чекор кон подобро здравје“, вели таа.

На менито треба да имате и повеќе пиперки, бидејќи се богати со витамин Ц.

„Докажано е дека има четири до пет пати повеќе отколку во лимоните и портокалите. Кога станува збор за маслото, првото место го зазема екстра девственото маслиново масло, кое има корисен ефект врз дигестивниот и циркулаторниот систем. Исто така, босилек за кој е докажано дека штити од карцином. Можете да го користите сув или свеж“, заклучува таа.

Овој зеленчук има неверојатни лековити својства: Драстично го намалува ризикот од рак и ја прочистува крвта!

Бидејќи зреат во лето, овие плодови сега се најздрави:

Кајсија: Има растителни пигменти кои играат важна улога во заштитата на кожата. Ниско ниво на калории, но богати со витамин Ц и А и калиум, но во помали количини содржат и витамини Б-комплекс (освен витамин Б12) и бакар и манган. Тие се добар извор на диетални влакна кои помагаат при редовни движења на дебелото црево, а исто така се верува дека штитат од карцином на дебелото црево. Некои истражувања покажуваат дека кајсиите ја подобруваат функцијата и концентрацијата на мозокот и може да бидат од голема корист при замор.

ФОТО: Pixabay

Лубеница: Таа е одличен извор на витамин Ц и многу добар извор на витамин А, кој е присутен во лубеницата главно во форма на бета-каротин. Антиоксидантните хранливи материи од лубеницата – витамин Ц, бета-каротин и ликопен – се ефикасни во оневозможување на слободни радикали и на тој начин го штитат организмот од болести.

Текстот продолжува на следната страница! 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.