Што се случува со вашето тело кога јадете јагоди?

Неверојатни придобивки

ФОТО: Shutterstock

Најпопуларната мајска бобинка како пример за „суперзакуска“!

Нивната консумација влијае на кожата и косата, самата фигура и општата состојба на организмот.

Тие не се официјално класифицирани како суперхрана, но фактите зборуваат сами за себе: јагодите содржат нешто помалку антиоксиданти од сини и виолетови бобинки, кои навистина припаѓаат на оваа категорија.

Јагодите се сметаат за волшебни бобинки уште од античко време и се споменуваат во многу легенди. Интересен факт: првите колачи во историјата беа направени од јагоди. Индијанците ги мешаа бобинките со брашно од пченка и ги печеа.

Во Рим, јагодите беа симбол на Венера, божица на љубовта, поради неверојатна форма и црвената боја. Тие се користат за ублажување на „симптомите на меланхолија“ и за лекување на „скршени срца“.

Со текот на времето, научните истражувања ги потврдија феноменалните шпекулации: на пример, јагодите навистина можат да го подобрат здравјето на срцето. Што се случува со телото кога ги јадеме?

Студија од универзитетот Харвард потврди дека редовната консумација на антоцијани (еден вид флавоноид што се наоѓа во овие бобинки) го намалува ризикот од срцев удар кај 32% од жените. За да го направите ова, јадете јагоди најмалку три пати неделно како природно антиинфламатор што ги штити sидовите на крвните садови од оштетување предизвикано од холестерол. Високата содржина на полифеноли спречува формирање на згрутчување на крвта. Можеби сте слушнале дека антиоксидантите не само што го забавуваат процесот на стареење, туку и се борат со слободните радикали:

  • да го неутрализира ефектот на ултравиолетово зрачење
  • го блокираат растот на туморот и го намалуваат воспалението – еден вид превенција од карцином.
ФОТО: Shutterstock

Јагодите се добри за фигурата

Како што објаснуваат лекарите, црвените бобинки придонесуваат за слабеење. Оваа храна со низок гликемиски индекс (40) и високо ниво на растителни влакна, го регулира нивото на шеќер и го забрзува метаболизмот, дури и ако го јадете додека лежите на каучот гледајќи романтична комедија. Ова е разумен избор и за дијабетичари и за оние кои сакаат сезоната на плажа да ја отворат со потенка фигура.

За да започнете со постапката, треба да јадете околу 37 парчиња јагоди на ден. Покрај телото, го пумпате и мозокот – бобинката помага во зајакнување на нервните врски и ја подобрува меморијата.

Ретката фолна киселина, која гинеколозите често им ја препишуваат на жените, е содржана во јагодите.

Дали знаете барем еден здрав производ кој не содржи витамин Ц?

Чаша свежи бобинки (околу 150 g) содржи 160% од дневната норма – а во исто време само 50 калории! Со што јагодите најдобро одат во исхраната? Најочигледна е овошна салата (јагоди + грозје, ананас, праски, мед) или похранлива верзија, со пилешко, портокал, козјо сирење и лисја спанаќ. Алтернативно, додајте јагоди во грчки јогурт со капка сируп од агава и бадеми или додајте во овес со кокосово млеко.

Уживајте во јагодите и подобрување на вашето здравје и фигура.

Прочитајте и: Меки мафини со јагоди

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.