Проблемите со варењето можат да бидат исклучително опасни за организмот, еве како да ги решите

Нашиот дигестивен систем не се користи само за механичко и хемиско распаѓање на храната и апсорпција на хранливи материи или излачување на токсини.

Она што многу луѓе не го знаат е фактот дека варењето е тесно поврзано со имунитетот. Дури седумдесет проценти од антителата се наоѓаат во дигестивниот тракт, со што здравјето е исто клучно кога станува збор за заштита на организмот од болести. Здравјето на дигестивниот тракт зависи од рамнотежата на трилиони микробиоми, кои најчесто ги нарекуваме добри и лоши бактерии кои живеат таму. Бaлансот ќе биде нарушен од прекумерна количина на добри или лоши бактерии, што доведува до неможност за производство на антитела и влегување на микроби во крвотокот. Поради сето ова, одржувањето на здравјето на дигестивниот тракт е исклучително важно за човечкото тело. Ви донесуваме храна што ќе придонесе за тоа.

Цели зрна

Цели зрна се полни со растителни влакна што е многу важно кога станува збор за редовно варење и општо здравје на дигестивниот тракт. Диета која вклучува интегрални житарки се состои од интегрален леб, овес, јачмен, просо, киноа, чиа семе итн.

Зелен зеленчук во лисја

Научно е докажано дека зелениот зеленчук во лисја има бројни лековити својства и дека има корисен ефект врз организмот и спречува разни болести. Преполн е со витамини и минерали и антиоксиданси, што го штити организмот и го зајакнува имунитетот. Исто така, тие се полни со растителни влакна кои апсорбираат вишок вода и го стимулираат дигестивниот систем.

Кефир

Кефир е ферментиран млечен пијалак, кој е познат по своите придобивки со векови. Истражувањата покажаа дека кефирот е одличен во третманот на чир на желудник и спречува негово појавување. Исто така, редовната консумација на кефир го подобрува варењето и докажано е дека го зголемува бројот на добри бактерии во цревата.

Мешунки

Месото и месните производи тешко се варат, но има растенија полни со протеини – како што се мешунките. Грав, леќа, леблебија и грашок се само дел од храната што содржи голема количина на пробиотици. Пробиотиците се одлична храна за добрите бактерии во нашиот дигестивен тракт, кои потоа произведуваат бутират. Бутират има корисен ефект врз мукозната мембрана на дебелото црево, го штити и го намалува распаѓањето на клетките на врвовите на цревните ресички.

Банани

Познато е дека овошјето е задолжителен дел од здравата и урамнотежена исхрана. Но, бананите, поради своите микроелементи, се одлични за здравјето на дигестивниот систем. Тие се богати со пектин, така што ќе го подобрат варењето и ќе помогнат во исфрлањето на токсините од телото.

Ѓумбир

Иако овој корен не е поврзан со пробиотски култури, науката пред долго време докажа дека е многу добар за варење. Докажано е дека ѓумбирот ги ублажува воспалителните процеси во дигестивниот тракт како гадење, надуеност и грчеви. Можете да го додадете во чаеви, супи и смути.

Прочитајте и: Овие овошја и зеленчуци се најлоши за здравјето: Ќе се шокирате!

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.