Пет навики за олеснување на воведувањето на медитеранската исхрана

Фото: Pexels

Диетите доаѓаат и си одат – и здравата и разновидна исхрана треба да биде начин на живот. Еве неколку чекори за тоа како да се воведе медитеранската исхрана во вашето секојдневие.

Медитеранската диета е една од најфалените од диететичарите и нутриционистите. Го намалува ризикот од васкуларни заболувања и дијабетес, не е мрсна, скапа или комплицирана. Како што вели Серена Бол, диететичар и коавтор на книгата „Лесно секојдневна медитеранска храна за готвење“, имаме многу состојки во оставата, чајната кујна. „Има конзервирана туна, конзервиран грав, конзервирани домати, маслинки, тестенини, компири, кромид, цели зрна, обичен јогурт, замрзнато овошје и зеленчук. Сигурно веќе го имате сето тоа во фрижидерот“.

Грст диети ги намалуваат јаглехидратите, но здравата храна како житарките, гравот, овошјето и зеленчукот, исто така, содржат јаглехидрати. Овие намирници содржат антиоксиданси, растителни влакна, витамини, минерали и енергија. „Дури и белите тестенини даваат некои од најдолготрајните енергии“, вели Бол.

Не готвеете тестенини премногу, рече таа. Тестенините што се готват подолго во вода имаат повисок гликемиски индекс (што значи дека повторно сте гладни побрзо),совршено зготвените тестенини се „ал денте“. Затоа внимателно следете ги упатствата на кутијата. Еве повеќе совети што ги даде експертот.

Гответе со маслиново масло

Маслиновото масло е камен-темелник на медитеранската исхрана. Содржи мононезаситени масти, тип кој е поврзан со пониски нивоа на вкупен холестерол и помал „лош“ ЛДЛ холестерол. Но, важно е да барате екстра девствено маслиново масло.

Користете цитрус како зачин

Наместо рефлексно да посегнете по сол или оцет, стискањето лимон може да додаде многу вкус без натриум. Цитрусната кора (надворешниот слој на кората), исто така, дава интересен вкус, па следниот пат, наместо само да го исцедите цитрусот во колачите, додадете ја ренданата кора од лимон или портокал на печеното пилешко!

Јадете риба двапати неделно

Рибите побогати со масти како лососот и скушата содржат омега-3 маснотии за здравјето на срцето, но сите видови риби (и школки) се здрави извори на протеини. Ако се плашите од готвење риба, пржете ја во маслиново масло на тава за скара. И можете да користите, како што вели Бол, и микробранова печка! „На овој начин е влажна и тешко се препекува, а филетите обично се прават за помалку од 2 минути“. Еве како: Ставете ја рибата во стаклен сад, додајте неколку прскања сок од лимон, лесно покријте со пластична фолија и ставете ја во микробранова печка со интервали од 30 секунди до крајот.

Конзумирајте повеќе јогурт

Започнете да размислувате за оваа здрава, ферментирана храна како нешто друго освен сладок појадок или ужинка, но и солена состојка што ја додавате во оброците. Бол препорачува избор на обичен грчки јогурт со 2% маснотии. „Додавањето јогурт во зачинети јадења или јадења со месо дополнително ги истакнува сите вкусови“, вели таа.

Јадете зеленчук на секој оброк (дури и појадок!)

Ова е можеби најтешкиот дел. Фокусирајте се на зеленчук што можете да го додадете во секој оброк, вклучително и појадок (како зеленчук и домати во омлети). И запомнете дека гравот е исто така зеленчук. Можете, на пример, да го изгмечете заедно со авокадо, да додадете маслиново масло, лимон, сол и бибер – и имате одличен и нутритивно богат намаз!

Прочитајте и: Дали мрсната храна предизвикува покачување на холестеролот во крвта?

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.