Откриваме што е поздраво – варен или суров зеленчук

Повеќето луѓе не сакаат или не можат да јадат зеленчук секој ден во количина препорачана од нутриционистите.

Целиот зеленчук, варен или суров, е добар. Нема дискриминација и не заборавајте да му направите одлична услуга на вашето тело со дарежливо мени со растенија.

Но, како и обично, општата вистина вклучува нијанси кои ќе помогнат да се одредат личните приоритети како одговор на прашањето: дали суровиот или варен зеленчук е подобар за нашето тело?

Факт 1: Со варење на сурова храна, телото согорува повеќе калории

Научниците со години ја убедуваа јавноста дека стандардниот систем што се користи за мерење на калориите е фундаментално погрешен, бидејќи не ја зема предвид енергијата што се користи за варење на храната. Како и обично, лекарите од Универзитетот Харвард беа особено активни по ова прашање. Еве кратко резиме на научниот говор: кога готвиме зеленчук, му помагаме на телото да го вари побрзо. Ова значи дека треба да потрошиме помалку енергија за варење и апсорпција на хранливите материи. Суровата храна од телото бара напорна работа, што пак согорува повеќе калории додека се апсорбира.

Факт 2: Готвењето уништува одредени витамини

Научниците открија дека витамини растворливи во вода како Б и Ц се уништуваат за време на готвењето – делумно или целосно. Интересно е што повеќето од нив испаруваат за време на готвењето – загубите зависат од големината на производот и времето на вриење. Во исто време, витамините А, Д, Е, К, како и ПП, растворливи во масти, ги задржуваат своите својства, без оглед на обработката.

Факт 3: Готвењето може да ги зголеми антиоксидансите во зеленчукот

Истражувањата потврдуваат дека готвењето го зголемува нивото на некои антиоксиданти, на пример, бета-каротен во моркови и ликопен во домати (што не го откажува неповратното уништување на витамин Ц). Затоа можеби сте слушнале дека доматите или домашниот сос се подобри од суровите домати. Што се однесува до витамин Б6 (зелка, брокула, аспарагус, лук се богати со нив), краткотрајното готвење помага да се ослободат неговите активни компоненти, само храната треба да се јаде свежо подготвена.

Дали е поздраво да се јаде варен или суров зеленчук?

Основниот одговор е – само јадете. Ова е главната работа. На добар пат сте ако сакате да уживате во крцкав свеж целер, да пржете мешавина од зеленчук, да готвите супа од зелка или да подготвите тиква во рерна …

И, конечно, советот на мудриот маестро Фулвио Пиеранџелини, светски познат италијански готвач со две ѕвезди од Мишелин: „Ако навистина ве интересира што и како да јадете, јадете суров зеленчук наутро и варете го за вечера. Како што знаете, дигестивната активност забавува ноќе, што значи дека има смисла да се грижите за лесно сварливо мени што ќе ве ослободи од непријатност во стомакот.

Прочитајте и: Сè што треба да знаете за недостаток на магнезиум во организмот

 

ФОТО: Unsplash

 

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.