Не можете без чипсови? Имаме вкусна и поздрава алтернатива

Фото: Pexels

За нутриционистите, чипсот е една од оние намирници што прво ќе се споменат за зголемување на телесната тежина, но еве еден компромис што ќе ја задоволи вашата зависност.

Цели житарки, зеленчук и овошје. Вие знаете сè. Но, понекогаш е тешко да се одолее на храната од „слатката фиока“, но многу луѓе имаат проблеми со чипсот, бидејќи тие практично создаваат одредена зависност од тоа.

Но, честата потрошувачка на чипс, покрај зголемувањето на телесната тежина, ве прави подуени, го нарушува вашиот квалитетен сон и е виновна за вашите главоболки. Ако не сте подготвени целосно да се откажете од омилената закуска, започнете сами да ја правите!

Чипсот од компир е направен од три едноставни состојки: исечен компир, масло и сол. Дел од проблемот со чиповите од продавницата е видот на користеното масло. Маслата богати со омега-6 масни киселини кои се користат за пржење чипс – вклучувајќи сончогледово и пченкарно масло – се поврзани со стимулирање на воспаление, особено кога не се балансираат со антиинфламаторни омега-3 масни киселини.

Пржењето е исто така нешто што треба да го избегнувате бидејќи се покажа дека готвењето храна со скроб на многу високи температури предизвикува активирање на акриламид, хемикалија поврзана со возраста и зголемен ризик од рак.

За поздрава верзија, исечете го излупениот компир, лесно наросете екстра девствено маслиново масло или масло од авокадо, заедно со малку морска сол и црн пипер, и печете на плех за печење на 180°С.

Прочитајте и: Дали вежбањето влијае на она што го јадеме?

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.