Намалете го внесувањето сол со помош на овие совети

За подобро здравје

Возрасните треба да консумираат помалку од 5 грама сол на ден.

Солта е неопходен минерал за организмот, помага при хидратација, го регулира шеќерот во крвта, придонесува за здравјето на тироидната жлезда и помага при квалитетен сон.

Сепак, денес, како резултат на зголемениот внес на преработена храна, се внесува премногу сол, што доведува до многу здравствени проблеми како што се висок крвен притисок, мозочен удар и проблеми со срцето. Иако ова не е единствената причина, треба да се ограничи внесот на сол.

Возрасните треба да консумираат помалку од 5 грама сол, а внесувањето сол за децата се проценува во однос на нивните енергетски потреби.

„Додавањето сол на храната не треба да биде претерано затоа што прекумерното внесување сол е поврзано со болести на срцето и крвните садови, како и други болести како што се болести на бубрезите и карцином. Се проценува дека внесуваме два до три пати повеќе сол од препорачаната количина, а според СЗО, намалувањето на внесот на сол за 50 проценти би спасило околу 180.000 животи годишно во Европа“, вели нутриционистот Мирја Зупчиќ.

Затоа нудиме совети како да го намалите внесот на сол:

Подгответе храна

Кога сами ја подготвувате храната, точно знаете какви состојки ставате и во колкави количини. Преработената храна содржи големи количини сол користена за конзервирање.

Јадете храна богата со растителни влакна

Храната богата со растителни влакна и малку сол помага во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања, дијабетес и дебелина. „Влакната се незапирлив дел од храна заснована на растенија што помага при движење на храната по дигестивниот тракт, подобра контрола на нивото на шеќер во крвта и може да го намали нивото на холестерол во крвта. Храната со многу влакна вклучува природни антиоксиданти кои го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања“, објави Клиниката Кливленд.

Додадете различни зачини

За различни вкусови, користете различни билки и зачини. Замрзнати или свежи билки како оригано, магдонос, ким, ѓумбир и многу други можат да го подобрат вкусот на вашата храна без додавање сол. Ако купувате готови зачини, проверете дали во нив има сол.

Истражувајте пред да купите нешто

Многу ресторани поради практични причини користат преработени состојки. Барајте места што користат свежи состојки или одберете производи од локалните производители. Повеќето ланци за брза храна додаваат големи количини сол во нивната храна, па затоа е добро да ги избегнувате.

Научете се да читате етикети

Не купувајте автоматски производи на кои пишува дека имаат мала содржина на маснотии, сол или јаглени хидрати. Погледнете го задниот дел на секој производ и прочитајте ги состојките.

Прочитајте и: Лекарите предупредуваат: Овој зачин потполно го уништува имунолошкиот систем, а речиси сите го користиме!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.