Го забавува стареењето, заштитува од болест: Зошто е витамин Е важен во исхраната?

Витаминот Е е вреден за здравјето и затоа е добро да се вклучи во менито во форма на одредена храна. Во спротивно, постои можност да се појават разни здравствени проблеми и болести.

Оние што ги следат препораките можат да бидат смирени кога станува збор за антиоксиданти и заштита од продирање на штетни радикали. Витаминот Е има корисен ефект врз изгледот на кожата и го забавува нејзиното стареење, а потоа ја намалува можноста за развој на хронични заболувања, но го штити и имунитетот. Ако сакате да откриете која храна е меѓу оние богати со овој витамин, прочитајте подолу.

1. Маслинки

Ако сакате комбинација од горчина и сол, тогаш оваа, главно грчка храна, е вистинскиот избор за вас. Без разлика дали се свежи или конзервирани во масло, маслинките обезбедуваат доволна количина на витамин Е. Поточно, 100 g на ден се доволни за 25 проценти од препорачаниот внес.

2. Авокадо

Ова овошје не е популарно без причина, бидејќи купувачите го препознаваат квалитетот. Едно авокадо придонесува со една третина од препорачаната дневна доза на витамин Е. Покрај свежата форма, може да се користи и за подготовка на салати, сос од гвакамоле, хумус, намази и сендвичи.

3. Семиња

Тука првенствено мислиме на сончоглед, сусам и семки од тиква, кои исто така можат да бидат вклучени во разни јадења. Семките од сончоглед се во водство, бидејќи со само 50 гр добиваме сè што е потребно.

4. Лешник

Лешник е јаткасто овошје што има многу придобивки за организмот, како што е намалување на холестеролот и борба против кардиоваскуларните болести. Содржи калциум, магнезиум, витамин А, но и Е. Може да го консумирате сиров или печен, или во форма на крем од лешници (секако, во ограничени количини).

5. Бадеми

По лешниците, ние исто така издвојуваме бадеми, кои се ефикасни како семките од сончоглед. Можностите за потрошувачка се различни, па затоа може да биде одлична закуска (повторно во ограничена количина), бадемовото млеко е одлична замена за кравјото млеко, додека бадемовото масло се користи во козметичката индустрија.

6. Спанаќ

Повеќето од нас се сеќаваат на морнарот Попај и неговите супер моќи откако го јадеше овој зеленчук. Богат е со калциум, фосфор, магнезиум, железо и витамин Е. Чаша варен спанаќ обезбедува 20 проценти од препорачаната дневна доза. Се разбира, има и љубители на свежа форма во салати.

7. Зелка

Овој зеленчук понекогаш се споредува со говедско месо, во однос на железо, калциум и протеини. Исто така е високо на списокот на храна што има антиинфламаторно дејство. Една чаша термички обработена зелка значи дека имате внесено дури 60 проценти витамин Е од потребната дневна количина.

8. Блитва

Слично на спанаќот, блитвата е одлична во однос на хранливата вредност. Без разлика дали сакате да изгубите тежина, да ги зајакнете коските, да го подобрите варењето или да спречите анемија, вие знаете што да направите. Сто грама од овој зеленчук обезбедува 15 проценти од препорачаната дневна количина на витамин Е.

9. Брокула

Не е тајна дека на децата не им се допаѓа, но брокулата им дава на возрасните најдобра детоксикација. Добра е за кожата, коските, но и како извор на витамин Е, а 100 грама од овој зелен зеленчук обезбедуваат 10 проценти од препорачаната дневна доза.

10. Папаја

Конечно, егзотична храна, која е исто така одлична за варење, кожа, одбранбен систем, а содржи и антиоксиданти. Може да се консумира свежа, но и замрзната и да се користи за подготовка на сокови и шејкови. Едно овошје носи 20 проценти од витамин Е, во однос на вкупната дневна препорака.

Прочитајте и: 10 правила за исхрана што мора да ги примените сега: Користете мали чинии, додајте цимет во храната!

 

ФОТО: Unsplash

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.