Еве колку е реално здрава омилената зимница кај нас, но и пошироко – ајварот!
Одличен извор на хранливи влакна и вистински деликатес што може да го надополни секој македонски оброк.
Ако ве интересира кои се предностите на ајварот, но и на другите зимници, тогаш дојдовте на вистинското место.
Во продолжение откријте колку калории има во ајварот, и дали е зимницата здрава за јадење.
Ајварот скоро и да нема калории, па затоа и не можете да претерате со него. Тој нема ни некоја голема нутритивна вредност, бидејќи се прави од печени или барени пиперки, кои потоа се пржат, на тој начин губејќи ја својата хранливост.
Сепак, ајварот е одличен извор на хранливи влакна и вистински деликатес што може да го надополни секој македонски оброк.
Кога овошјето термички се обработува, настанува губење на некои витамини, како што се Ц, Б и А, но и понатаму остануваат минералите, хранливите влакна и фитонутриентите кои се од голема важност за организмот.