Експертите предупредуваат дека никогаш не треба да ја јадете оваа храна

Бидете внимателни

Бил Марлел апсолутно никогаш не јаде одредена храна бидејќи не сака да предизвика лошо варење и разни труења. Исто така верува дека јадењето треба да биде задоволство, а не ризик.

Бил Марлел е адвокат и BottomLineInc никогаш не би барал од него совет за храната што е најризична за да биде отруен ако не поминеше 20 години тужејќи се за труење со храна. Тој апсолутно никогаш не јаде некои јадења. Тој е познат по тоа што во кариерата заработи 600 милиони долари надомест во корист на клиенти кои претрпеле лесни или тешки или фатални повреди од неисправна храна. Значи, кога тој вели дека одреден ризик не вреди, тогаш треба да му се верува. Еве список со шест работи со кои не треба да се мешате:

6. Сирови остриги
Марлел вели дека видел повеќе труење со школки во последните пет години отколку во последните две децении. Причината е начинот на кој се хранат школките. Тие ја филтрираат водата, па ако има бактерии во неа, тие исто така ќе ја филтрираат. И ако остане во неа, и ако школката е сирова и повеќе бактерии влегуваат во човечкиот дигестивен систем, тогаш… Со климатските промени и потоплите води, ваквите случаи стануваат сѐ почести.

5. Сирови или недоволно варени јајца
Секој пат кога има епидемија на салмонела, сцените се гадни, луѓето страшно страдаат, а некои не преживуваат. Во епидемијата во 2010 година, биле пријавени 2.000 лица заразени. Марлел верува дека опасноста денес е многу помала отколку во 90-тите. Но, тој јаде само добро печени или добро варени јајца.

4. Однапред измиена или исечена салата или овошје
Марлел „ја избегнува оваа категорија како чума“. И тоа затоа што колку повеќе храна се обработува, сече, толку повеќе поминува низ повеќе раце, растенија, толку се поголеми шансите да собере нешто на патот. Купува неизмиено, недопрено овошје и зеленчук, во мали количини, што ќе ги јаде најмногу за три или четири дена. Сè за да се намали ризикот од листерија, смртоносна бактерија која се развива на температура на фрижидерот.

3. Крваво месо
Сите негови шницли што ги изел во последните 20 години биле добро испечени. И тоа затоа што секоја бактерија што нормално се наоѓа на површината, па ја убива и подготвувајќи бифтек што е крвав одвнатре, многу веројатно ќе навлезе уште подлабоко. Ако не го подготвите месото правилно, ризикувате ешерихија коли, салмонела, а потоа и целата сила на други, помалку популарни бактерии.

2. Сирови никулци од семиња
Неварени или лесно варени се регистрирани како причина за нешто повеќе од 30 големи бактериски епидемии во САД од средината на 1990-тите. Пред неколку години, и Европа доживеа навистина голема и гадна ситуација. Главно, тоа е повторно салмонела и ешерихија коли. И секој пат беше сосема доволно ако семињата, какви и да беа, веќе беа заразени со бактерии.

1. Непастеризирано млеко
Само во САД, од 1998 до 2011 година, имало 148 епидемии на труење поврзани со употреба на непастеризирано млеко и млечни производи. Колку голем ризик е ова, покажува и фактот дека многу малку луѓе пијат такво млеко, а во исто време имаше толку многу пациенти за толку релативно кратко време. Можеби само малку помалку ризик лежи во непастеризираниот сок. За Марлел, ниту едно не е можно.

Прочитајте и: Магични својства на кокосот

 

ФОТО: Unsplash

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.