Докторите предупредуваат: Овој дел од пилешкото месо е единствениот што не смее да се јаде!

Обрнете внимание

Не се сите делови од пилешкото добри за употреба

Поради добриот вкус, разновидната можност за комбинирање со други намирници и малиот процент на масти, пилешкото е еден од најчестите оброци во многу домови. Содржи витамин Д и калциум и богато е со протеини, а содржи и холин, хранлива состојка што игра улога во подобрувањето на помнењето и другите функции на мозокот.

Сепак, лекарите предупредуваат дека не се сите делови од пилешкото добри за употреба. Па така, ако со задоволство ги консумирате овие делови од пилешкото месо, време е да размислите.

Кардиолозите и нутриционистите веќе подолго време зборуваат за штетното влијание на кожичката и масните делови од пилешкото и тврдат дека тие речиси целосно се состојат од масти. Кај народот врежано е верувањето дека кожата од копаните, батаците и пилешките гради се одличен извор на влакна и колаген. Всушност, тоа е далеку од вистината. Овој дел не го храни телото со колаген, но лесно може да ѝ нанесе штета на вашата фигура. Освен тоа, голем број бактерии се присутни на кожичката на пилешкото.

Црниот дроб е втор на листата на делови од пилето што не се препорачуваат за честа консумација. Иако е богат со витамин Б12, содржи и многу масти, кои предизвикуваат холестерол.

Пилешката глава содржи многу штетни материи што пилето ги проголтало. Затоа, таа е штетна за редовна консумација.

Морничавата вистина за пилешкото месо: Дали знаете што јадете?
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.