Често јадете од „нозе“?: Менувајте ја навиката, инаку здравјето ќе се влоши

Исхрана

Животот на повеќето луѓе денес е исполнет со бројни обврски и бурно темпо. За да стигнат до се, многу луѓе се одлучуваат да земат нешто од пекара по пат, по киосци за брза храна или да изедат нешто „на нозе“. Но, тоа се крајно штетни навики, кои воопшто не се безопасни.

Истражувачите од Универзитетот во Сари дошле до заклучок дека луѓето кои јадат во движење или брзаат генерално не се концентрираат премногу на она што го јадат, со што можат да го зголемат внесот на храната во текот на денот. Така, се јавува зголемување на телесната тежина.

Во ова истражување биле набљудувани 60 жени од различна возраст. Некои од нив биле на диета, други не, а сите жени јаделе житарки како главна храна во нивната исхрана. Покрај тоа, тие беа поделени во три групи.

Првата група гледала серија додека јадела, втората шетала низ ходникот додека јадела, а третата седела и јадела и разговарала со пријателите во исто време.

По експериментот, учесниците пополнувале прашалници за тоа како им се допаѓа вкусот на храната подоцна во текот на денот и што јаделе потоа. Одговорите кои беа понудени беа: грицки, чоколадо, моркови, грозје и чипс.

Резултатите покажале интересна коинциденција: луѓето кои јаделе и пешачеле во исто време јаделе повеќе грицки и пет пати повеќе чоколадо од луѓето кои јаделе седејќи.

Џејн Огден, професорка на Универзитетот во Сари, која го водеше ова истражување, даде објаснување за овој феномен. Таа претпоставува дека тоа се случува затоа што одењето е моќна форма на одвлекување на вниманието што ја нарушува способноста на човекот да обрне внимание на внесот на храната, нејзината количина и чувството на ситост. Од друга страна, луѓето кои пешачат може да сметаат дека јадат и вежбаат во исто време, односно согоруваат калории, со што ја оправдуваат поголемата количина на храна што ја јадат.

„Се чини дека пешачењето додека јадете има поголемо влијание на телесната тежина отколку обилниот оброк на маса, што долгорочно може да доведе до зголемување на телесната тежина“, вели професорката и додава:

„Кога не се концентрираме целосно на нашите оброци во процесот на земање храна, паѓаме во замката на безумното јадење, не ја следиме или препознаваме храната што ја јадеме“, потенцира Огден.

Далија Кембел, портпаролка на Британската диететска асоцијација, го дели истото мислење:

„Фаќањето сендвич или ужина во бегство може да биде голем проблем за оние кои се обидуваат да ослабат. Ви предлагаме да седнете и да јадете без да работите други задолженија или активности, наместо да јадете додека работите нешто друго, а најважно е да уживате во храната. Доколку уживате во храната и го цените она што го јадете, со планирањето на оброците помала е веројатноста да посегнете по нездрави грицки во текот на денот“, изјави Кембел.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.