5 најдобри намирници за заштита на животната средина

Денот на планетата Земја е одличен потсетник за тоа каква храна е добра кога станува збор за зачувување на животната средина.

Секојдневно донесуваме безброј одлуки кога станува збор за храната – од достапност, вкус, цена, здравје. Пазарот е одличен и навистина ни дава многу од тоа. И по повод Денот на планетата Земја, важно е да бидеме свесни што конзумираме и какво влијание има врз нашето здравје и околината. Здравјето на поединецот е важен предуслов за здравјето на целото општество, а тоа се постигнува со правилна потрошувачка на храна и намирници.

5 намирници кои ја поттикнуваат заштитата на животната средина

1. Алги – Алгите се растение богато со хранливи материи и содржи есенцијални масни киселини, богато е со витамин Ц и јод, е одличен антиоксиданс и е полно со протеини. На јадењето му дава посебна нота, а особено е интересно затоа што ги содржи сите минерали потребни за човечкото тело. Покрај тоа, алгите не бараат никаква употреба на пестициди или ѓубрива.

2. Мешунки – грав, леќа, грашок, наут – храна богата со протеински состојки, одлична за варење и метаболизам бидејќи задржува вода, собира токсини, спречува запек и го намалува ризикот од рак на дебелото црево. Мешунките се клучна храна за нашето опкружување бидејќи привлекуваат азот од воздухот и со тоа ги враќаат хранливите материи во почвата и ја збогатуваат почвата.

3. Лиснат зеленчук – кељ, спанаќ и рукола се исклучително богати со витамини А, Ц, Е и К. Тие помагаат во заштитата на коските од остеопороза и спречуваат воспалителни болести и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања. Лисниот зеленчук се смета за една од најдобрите еколошки и одржливи намирници во светот – потребни се минимални ресурси за производство на големи количини. И тоа е плус и за вас и за околината.

4. Печурки – печурките ќе му дадат посебен вкус на секој оброк и ќе го збогатат со своите протеини и влакна. Тие се добар извор на калиум, содржат фосфор и железо. Габите користат кислород од воздухот за да ги одржат во живот и да консумираат готова храна од други организми. Тоа е производство на печурки што бара многу помалку вода и енергија отколку другите земјоделски култури.

5. Житарици – нудат голем број придобивки кои го поттикнуваат здравјето, како што се диетални влакна, минерали, витамини и антиоксиданти. Тие ја формираат основата на прехранбената пирамида и затоа се исклучително важни.

Прочитајте и: Краставицата е пријател на здравото варење!

 

ФОТО: Unsplash

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.