Храна што ќе го забрза вашиот пат до затемнета кожа

Квалитетот на храната што ја јадеме и хранливите материи што таа храна ги содржи не се рефлектираат само во тоа како се чувствуваме, туку и во нашата кожа.

Некои состојки можат да ни помогнат да имаме помазна кожа, посјајна коса или појаки нокти. Но, сега кога летото пристигна, можеме да ја користиме храната што ја внесуваме во организмот, дури и да го забрзаме сончањето.

Клучот за целосна употреба на храната е да јадете овошје и зеленчук богати со бета-каротен (црвениот пигмент кој им дава боја). Витаминот А и особено б-каротенот се одговорни за зголемување на производството на меланин во кожата, пигментот кој е одговорен за бојата на кожата и нејзиното зајакнување, или саканиот тен.

Што да јадете за да го подобрите вашиот тен летово?

Праски: содржат висока содржина на б-каротен, но и витамини А, Б и Ц.

Лубеница: таа е совршен десерт за најжешките денови од летото. Благодарение на црвената боја, го стимулира и затемнувањето на кожата.

Манго: содржи витамини А и Ц, растителни влакна, а неговата кремаста текстура го прави совршена состојка за ладно летно смути!

Морков: Познат е како главен зеленчук кој помага за потемнување. Додадете го во салати, овошни сокови или како ужинка со малку длабок хумус.

Тиква: Богата е со б-каротен, растителни влакна, витамини А, Б и Ц. Исто така, неговите диуретични својства ќе ви помогнат да се борите и да ги задржите течностите што може да ве вознемируваат.

Спанаќ: Полн е со б-каротен, фолна киселина и витамин Е. Спанаќот е природна заштита од сончевите УВ зраци. Покрај својствата на б-каротен, витаминот Е ја одржува кожата хидрирана и ги штити клетките со зафаќање на слободните радикали произведени од изложување на сонце и со тоа го спречува стареењето.

Прочитајте и: Ешли Греам даде неколку одлични совети за потемен тен

 

ФОТО: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.