Рецепт за совршено вкусни макаронс колачи!

Крцкаво, привлечно и неверојатно вкусно!

Овие колачиња ќе ги освојат вашите срца со својот необичен вкус. Ви претставуваме рецепт за вкусни макаронс колачиња со чоколадо!

Состојки за околу 20 колачиња:

  • 250 гр мелени бадеми
  • 8 белки
  • 250 гр шеќер во прав
  • 50 гр какао во прав
  • 250 гр шеќер

Состојки за чоколадниот фил:

  • 140 гр темно чоколадо (65% какао или повеќе)
  • 140 мл сладок крем за готвење
  • 50 гр мармалад од кајсии

Подготовка:

Во сад ставете ги белките и убаво изматете ги додека да не станат цврста смеса. Во друг сад истурете ги мелените бадеми, шеќерот во прав и какаото. Кога ќе се изматат белките измешајте ги со сувите состојки. Загрејте на пареа додека масата не достигне 65 ° C. Извадете и оставете ја смесата да се олади на собна температура.

Плеховите обложете ги со хартија за печење. Истурете ја смесата во цевководна кеса опремена со обичен, кружен врв, а потоа притиснете ги круговите со еднаква големина (приближно 3 cm во дијаметар). Оставете празни места помеѓу колачите. Оставете ги малку да се одморат на тавата. Подготвени се за печење кога веќе нема да се лепат за прстите кога ќе ги допрете.

Печете 20-25 минути на 150 ° C. Извадете ги од рерната, оставете ги целосно да се изладат и извадете ги од плехот за печење.

Подготовка на филот:

Чоколадото исечкајте го и додадете го во загреаната слатка павлака. Оставете го чоколадото да се стопи неколку минути, а потоа измешајте. Ставете го чоколадниот фил на едната половина од кругот, а потоа ставете малку џем од кајсии во центарот.

Вашите колачиња се готови, уживајте во одличниот вкус!

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.