Однадвор крцкави а однатре сочни: Пробајте ги овие превкусни полжавчиња со ајвар!
Добра храна
Израдувајте ги домашните со овие полжавчиња
Состојки:
- 300 г интегрално пченично брашно
- 1 рамно лажиче сол
- 1 лажиче прашок за печиво
- околу 200 мл кисело млеко или минерална вода
- 50 г стопен путер
- 4 лажици ајвар
- 100 г рендано сирење
- малку бибер, чили и други зачини по желба
Приготвување:
1. Во сад се мешаат брашното, солта и прашокот за печиво. Се додаваат стопениот путер и киселото млеко. Со рака се замесува мазно тесто.
2. Работната масичка се набрашнува, па тестото се сука во правоаголна кора. Се премачкува со ајварот и се посипува со ренданото сирење и со зачини по желба.
3. Полнетото тесто по должина се витка во ролат дополу од едната страна и дополу од другата, така што ќе се спојат на средината. Приготвениот ролат се сече на резанки со ширина од 1 см.
4. Плехот се обложува со хартија за печење, па во него внимателно се ставаат приготвените полжавчиња.
5. Се печат во загреана рерна на 200°Ц, околу 20 минути, додека заруменат.
Извор: Добра храна