Наместо туна, на краставичките може да сервираме паштета од варено пилешко месо.
Краставички полнети со туна се идеална летна закуска. Освежителните краставички и фината, крем-салата од туна одлично се согласуваат. Уверете се сами!
Состојки:
2 свежи краставици
360 г туна
сол
црн пипер
1 китка млад кромид
1 лимон
1 зелена салата
Приготвување:
Измијте ги краставиците, исушете ги и излупете ги украсно, па исечете ги на крукчиња со дебелина од 1 см.
Процедете ја туната од маслото и иситнете ја во блендер во фино пире. Додајте малку лимонов сок, сол и мелен црн пипер по вкус, па мешајте за да ги поврзете состојките.
Наредете ги круговите краставица во чинија и врз секој ставете лажиче од смесата со туна. Посипете со ситно сечкан млад кромид, а како прилог можете да сервирате зелена салата зачинета со малку лимон.
Текст: Хроноготвач
Фото: Илустрација gastro.24sata.hr