Тортата се подготвува за само 15 минути и е идеално решение доколку очекувате гости!
Состојки:
• слатка павлака – 500 мл
• сирење маскарпоне – 500 гр
• шеќер во прав – 6 лажици
• ванилин шеќер
• свежи малини – 300 гр
• боровинки – 300 гр
• темни кори за колачи – 3 парчиња
• гранчиња рузмарин (за декорација)
• шеќер во прав (за декорација)
• Ерл сив чај – 1/2 чаша
• сок од половина лимон
• Сок од портокал
Подготовка:
Измешајте го ладниот чај со соковите и промешајте. Ќе добиете перфоратор за навлажнување на кората од колачот.
Истурете го шеќерот во сад и додадете го ванилиниот шеќер. Изматете ја слатката павлака, додавајќи шеќер и ванила. Додадете го маскарпоне сирењето и повторно матете додека не се соединат состојките. Во посебен сад за декорација одвојте 5 лажици од павлаката.
Додадете го овошјето во остатокот од кремот, оставајќи малку за декорација. Ставете една кора, натопете ја со неколку лажици од сокот и премачкајте го подготвениот фил.
Кога ќе го искористите целиот материјал, врвот на колачот украсете го со овошје, гранчиња рузмарин и посипете украсен шеќер во прав. Оладете ја тортата во фрижидер околу 2 часа.
Коментарите се заклучени.