Љубителите на џин и тоник ќе го сакаат овој десерт кој е освежителен и лесен за подготовка.
Состојки:
- 200 грама чајни бисквити
- 100 грама путер
- 500 грама крем сирење
- 25 грама шеќер во прав
- 50 мл џин
- 1 лажичка лимета (или сок од лимон)
- рендана кора од лимон
- 100 грама бело чоколадо
- 300 мл слатка павлака
Подготовка:
Најпрво направете трошки од чајните бисквити. Можете да користите блендер или сукало. Скршените бисквити измешајте ги со растопениот путер и смесата ставете ја во тавче за торта со дијаметар од 20 сантиметри. Ставете во фрижидер.
Додека подлогата со бисквит е во фрижидер, во поголем сад измешајте ги крем сирењето, шеќерот, џинот, сокот од лимета и ренданиот лимон. Мешајте додека не добиете мазна смеса. Растопете го белото чоколадо и оставете го да се излади околу две минути, а потоа измешајте го со кремот.
Посебно изматете ја слатката павлака и нежно измешајте ја со смесата од бело чоколадо и крем сирење. На крајот прелијте ги бисквитите со кремот и ставете ги во фрижидер најмалку шест часа, но пожелно е колачот да се остави преку ноќ.
Секако, послужете ја тортата со чаша џин тоник!
Коментарите се заклучени.