Тајната е во топлата вода. Сите ставаме ладна вода во садови за коцки мраз, но тоа не е правилно.
Колку и да звуќи неверојатно од топлата вода побрзо ќе се направи мраз. Ова е феномен познат како „Мпемба ефект“. Студентот од Танзанија, Ерасто Мпемба, е одговорен за тоа откритие од 1963 година. Забележа дека топлиот сладолед замрзнува побрзо од студениот. Неговото откритие го објави јавно шест години подоцна.
Сепак, не е целосно јасно зошто ова се случува. Постојат две можни објаснувања за овој феномен. Првиот е дека може топлината да испарува побрзо, да се намали обемот на водата и побрзо да се формира мразот. Според друго објаснување, кога се користи ладна вода, се формира слој кој делува како изолатор и е одговорен за побавно замрзнување.
Но, во секој случај, тоа е помалку важно – важно е дека има мал трик како водата побргу да се претвори во коцки мраз, а гостите не треба да чекаат долго за да имаат ладен, освежувачки пијалак.
Прочитајте и: Постои вистински начин да го зачувате вашиот мобилен телефон откако ќе ви падне во вода
ФОТО: Unsplash