Ова е најздравиот начин за одмрзнување на храната: Сè друго не е во ред и може да ве чини живот!

Обрнете внимание

Понекогаш забораваме навреме да ја извадиме нашата храна од замрзнувачот, но постои брзо и ефикасно решение.

Замрзнувањето на храната може да трае со часови, особено кога станува збор за месо или риба, а употребата на микробранова печка не се препорачува поради нејзиното штетно дејство врз храната. Но, постојат природни и безопасни начини да ја одмрзнете храната брзо и без опасност по здравјето на вашето семејство.

Како да одмрзнете месо

Земете сад со ладна вода и парче месо од замрзнувачот, заедно со кесата, ставете го во ладна вода. Осигурете се дека кесата е цврсто затворена. На овој начин месото ќе се стопи за еден час.

Како да одмрзнете зеленчук

Можете брзо да го одмрзнете зеленчуко со тоа што ќе го истурите во врела вода со малку сол. Оставете го да зоврие неколку минути, а потоа отстранете го и оставете го на собна температура околу половина час. Зеленчукот ќе се одмрзне и ќе се зачуваат боите, вкусот и текстурата.

Како да одмрзнете овошје

Што се однесува до овошјето, таа е храна што ги губи повеќето хранливи материи со одмрзнување, но исто така и нејзината конзистентност и вкус, затоа немојте насилно да го одмрзнувате. Најдобро е замрзнатото овошје да го истурите во цедилка и да го оставите на собна температура околу еден час. Овошјето природно ќе се одмрзне и ќе ја задржи својата форма, вкус и арома.

Прочитајте и: Точно или погрешно: за да се ослободите од вишокот килограми, неопходно е да се исфрлат јаглените хидрати од исхраната?

 

ФОТО: Unsplash

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.