Мали трикови за вкусни и воздушести палачинки: Воведете три работи во рутината на приготвување

Совет

Кога не знаеме што слатко да каснеме, палачинките се секогаш тука!

Со палачинки не можете да згрешите! Секој од нас има свој начин на приготвување на овој десерт, а доколку не ви се допаѓа вашиот рецепт или сте почетник, треба да обрнете внимание на одредени работи.

Проверете ја свежината на прашокот за печиво

За палачинки ви требаат само неколку основни состојки, но ако вашиот прашок за печиво е стар, ќе завршите со тешки и спласнати палачинки наместо со лесни и меки.

Изматете ги сувите состојки за да избегнете големи грутки

Со неколку движења со виљушката, измешајте ги добро сувите состојки.

„Одморете“ го тестото

Пред конечно да го ставите тестото во тавата, оставете го да отстои најмалку 15 минути (идеално 30).

Во продолжение ви претставуваме рецепт за палачинки без рафинирани житни култури, без рафиниран шеќер и со многу здрави протеини.

Состојки:

  • 1 чаша овесна каша
  • 1 банана
  • 2 јајца
  • 1/2 чаша белки
  • 4 лажички прашок за печиво
  • малку сол
  • малку цимет
  • 1-2 лажици протеински прав
  • 2 лажици оброк од ленено семе

Приготвување:

1. Измешајте ги сите состојки во блендер додека добиете компактна смеса.

2. Загрејте тава за палачинки на средно-висока топлина. Ставете од тестото околу 1/4 чаша по палачинка.

3. Кога рабовите ќе почнат да изгледаат суви (2-3 минути), превртете и печете уште една минута или две на другата страна.

4. Ставете сè што сакате одозгора! Омилен џем, путер од кикирики, мед, јатки… Или можете да ги јадете сами – верувајте ни, тие се ужасно вкусни.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.