Зошто слатките се неопходни за нашето тело

Неверојатни придобивки

Дали е паметно да се елиминира шеќерот целосно од вашата исхрана?

Ограничувањето на слатките воопшто не е од корист, и може да биде опасно за вашето здравје. Ние ќе ви кажеме зошто треба да вклучите храна што содржи шеќер во вашата исхрана.

Ги зголемува шансите за забременување

Ако вашите непосредни планови за во иднина се среќно мајчинство, лекарите најверојатно ќе ве советуваат да не го занемарувате витаминот Е, што ја зголемува веројатноста за зачнување. И овој витамин е обилен не само во сончогледово масло, кое веројатно нема да сакате да го пиете, туку и во алва, која има добар вкус. Затоа, заборавете на продавниците и упатете се на пазар за широк спектар на ориентални деликатеси. И патем, домашната алва е многу повкусна од онаа во продавницата.

Ја ублажува болката во менструацијата

Дали некогаш сте забележале дека пред да започнат критичните денови, ние сакаме да јадеме чоколадо или било кој друг вид слатко? Така, телото сигнализира промена на нивото на хормоните во телото. Магнезиумот кој содржи чоколадо (50 грама се доволни, кои содржат дневна норма на магнезиум) ќе помогне во ублажување на болката во долниот дел на желудникот, а бисквитот може да го зголеми нивото на серотонин, супстанца што влијае на нашето расположение во денешно време. Патем, истото важи и за сладоледот – можеби може да ги ублажи болните сензации дури и побрзо од чоколадото.

Ја забрзува мозочната активност

Слатките се водечка храна што активно влијае на активноста на мозокот. На прво место, горчливото чоколадо е цврсто вкоренето, имено горчливо, со висока содржина на какао, а не млечно чоколадо, бидејќи млечното чоколадо, па дури и повеќе со додавање на јаткасти плодови, се дополнителни масти кои нема да ви дозволат да се концентрирате и може да ве забави. И, секако, не бело чоколадо, што, да бидеме искрени, воопшто нема никаква врска со чоколадото. Затоа, ако имате бура во мозокот на работа или на училиште, земете црно чоколадо. Патем, тоа исто така има најмалку калории, и помага добро да се справите со нервозата и напнатоста. Значи, таков десерт е одличен помошник за време на извршувањето на проектите на работа.

Ве прави среќни

За хормонот на среќата бесконечно се зборува веќе неколку години, но го има во слатките! Слатките и чоколадото му помагаат на нашето тело да произведе големи количини на серотонин, самиот хормон на среќата, кој е одговорен за добро расположение, а исто така го зголемува нивото на ендорфин, што предизвикува чувство на задоволство или дури и некаква еуфорија. Покрај тоа, чоколадото, на пример, е во состојба да нè исполни со потребната енергија толку многу, особено кога нешто тргнува наопаку. Шеќерот е 99,9% јаглехидрати, што значи дека е идеален извор на енергија. Овие јаглехидрати се брзо гориво и работат скоро веднаш. И расположението, како што знаете, директно зависи од енергијата во нашето тело.

Ја олеснува борбата против настинката

Ако сте љубители на пиење не само чај од лимон навечер, туку и закуски од чоколадо, веројатно можете да заборавите на болестите во зима. Сè е многу едноставно! Вметнувајќи топол напиток со лимон во вашата исхрана, добивате вишок витамин Ц, а мирисите на чоколадо, ванила и цимет придонесуваат за создавање на имуноглобулин, супстанца која е одговорна за заштита во нашето тело од штетни бактерии, микроби и вируси. Затоа, не брзајте да се лишите од вкусно задоволство, особено ако навистина сакате. Но, не заборавајте дека дури и во овој вид на превенција од студ, треба да знаете кога да престанете.

Ја продолжува младоста

Дали некогаш сте забележале дека вашата желба за слатки постепено се намалува со возраста? Ова не е мит, туку реалност: факт е дека со почетокот на менопаузата, нивото на естрогени хормони се намалува, а заедно со тоа, желбата за слатки кај жените ослабува. И соодветно, како што докажаа научниците, лице кое си дозволува повремено да се занесува со вкусни работи е многу помалку подложно на процесот на стареење од сите други кои не припаѓаат на љубителите на слатки, чоколади и други слатки. Волшебната моќ на слатките лежи во антиоксидантите кои ги има во големи количини во вашите омилени колачи и активно се борат против штетните слободни радикали во нашето тело. Најмоќни извори на антиоксиданси од слатки се медот, чоколадото, сливи и суво грозје.

Прочитајте и: За оние кои сакаат банани: 9 придобивки од вашето омилено овошје

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.