Сите придобивки од редовното консумирање… кељ!

Патувајте, готвење, уживајте

Ние сакаме кељ. А вие? Листените сорти, како кинескиот и тосканскиот кељ, се помалку „кадрави“ и понежни од најчесто употребуваниот кај нас, главучестиот кељ, а имаат и понеутрален вкус, па затоа се идеални за салата. Малку потсетуваат на рукола, само што се покрти и послатки од неа. Исечканиот кељ можете да го комбинирате со рендан морков и со црвена зелка.

Прелијте го зеленчукот со маслиново масло, лимонов сок и зачинете го со сол и згмечено лукче или за малку поегзотична салата – помешајте кељ, авокадо, бобинки, фета-сирење, сечкан печен бадем, па малку посолете и прелијте со маслиново масло и со лимонов сок.

Секогаш кога сте во можност изберете органски кељ. Скорашното истражување на Работната група за заштита на животната средина (Environmental Working Group) покажа дека конвенционално одгледуваните билки содржат висок процент остатоци од пестицидите.

Текст: Убавина и здравје

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.