Ви откриваме на што треба да внимавате кога држите хронодиета и губењето на килограмите ви е гарантирано!
Хроноправила
Хронодиетата ја измислил францускиот доктор Ален Делебо, кој студирал хронобиологија, и ги применил своите знаења во креирање на овој начин на исхрана.
Според Делебо, тајната на оваа диета се состои во три правила:
- да се јадат наведените продукти
- да се јаде во дадено време
- да се јаде во количество соодветно на висината на тој што ја држи диетата.
ТРЕБА ДА СЕ ЗНАЕ И… Со овој начин на исхрана не треба да внимавате на бројот на калории и на количеството храна, но мора да се придржувате до одредени правила: да јадете во одредено време и правилно да ги комбинирате намирниците, оброците не смеете да ги прескокнувате и – посакуваниот успех е гарантиран!
Во продолжение прочитајте ги хроноправилата до кои треба да се придржувате за да ги постигнете посакуваните резултати.
РЕСТРИКТИВЕН ПЕРИОД
- Секое утро пред појадокот, напијте се шолја чај од билки или топла лимонада. Кафе не се препорачува пред појадок.
- Максимално испијте 2 шолји кафе во текот на денот – една по појадокот, а друга по ручекот.
- Појадокот е задолжителен, и пожелно е да биде богат со протеини и со јаглехидрати (житарки), но и со масти од животинско потекло.
- Млекото не е пожелно, па треба да го исфрлите од менито!
- Јајца не треба да се мешаат со млечни производи.
- Рестриктивниот период трае минимум 28 дена.
- Не постои ужина (лица што немаа голем вишок килограми, можат да јадат јаткасти плодови).
- Не се препорачуваат грицки!
- Најважна е меѓу оброците да не поминат помалку од 4 или повеќе од 6 часа. Идеално е 5 часа.
- Не е дозволен алкохол, освен црно вино (по ручекот), максимум 4 чаши неделно.
- Избегнувајте слатки, овошје и суво овошје, не се пожелни намирници.
- Се советуваат 30-40 минути брзо одење, и тоа во претпладневните часови, најдобро пред појадокот.
ПЕРИОД НАДВОР ОД РЕСТРИКЦИЈА
- Појадокот е најважен оброк и треба да биде најбогат. Се препорачуваат состојки со висока хранлива вредност, а количеството на храната не е ограничено.
- Се препорачува да се јадат цели житарки (хељда, просо, јачмен, овес, спелта), како и мешунки од тие производи. Не се јадат снегулки!
- Млечни производи (млади сирења, кисело млеко, понекогаш кајмак и павлака) се консумираат 3-4 пати во неделата. Јогуртот не е на листата на посакувани намирници.
- Половина час по појадокот е време за кафе, без млеко и шеќер. Можете да го засладите со малку стевија.
- За ручек се комбинира месо (варено, печено на скара, приготвено на пареа, печено во рерна) со зеленчук без скроб.
- Не се консумираат жестоки пијалаци и пиво! Дозволено е само црно вино.
- Со вино се јадат салати зачинети со ладно цедено масло, сол и со лимонов сок.
- Консумирање здрави слатки (црно чоколадо, грст јаткасти плодови, суво овошје…) се препорачува меѓу 16 и 18 часот во зима, односно 17 и 19 часот налето.
- Се пијат исклучиво чаеви од билки. Овошни не се препорачуваат!
- Треба пити доста вода и цеден лимона во текот на денот.
- Вежбањето е пожелно, иако треба да се избегнува која било физичка активност по вечерата (како и по појадокот и по ручекот), бидејќи треба да се почека минимум 2-3 часа по оброкот.
- За ручек не се јадат леб и други тестенини!
Текст: Б. Стојменовиќ
Фото: Getty Images