Овие намирници треба да се консумираат во постудени денови бидејќи се богати со витамин Д

Летото помина одамна, но и покрај тоа, многу луѓе тоа никогаш не ги спречило да пијат топли пијалаци на терасите во кафулињата порано.

Но, ситуацијата со пандемијата на коронавирусот ги принуди многумина да организираат мали куќни дружби. Без разлика дали сте од оние кои се „кријат“ од вирусот или не, пониските температури наскоро ќе нѐ натераат сите да седиме во затворено. Ова значи дека ќе апсорбираме помалку сончева светлина и дека мора да бараме витамин Д преку храната. Витаминот Д игра клучна улога во апсорпцијата на калциум и фосфор, кои се неопходни за здравјето на нашите коски и заби. Ви донесуваме 5 намирници богати со витамин Д, на кои можете да се свртите кога ќе го ставите сонцето на пауза.

Жолчка

Една поголема жолчка е 10% од препорачаната дневна доза на витамин Д. Ако направите омлет со три јајца, внесовме 30% од дневниот внес на витамин Д, и ако додадете зеленчук, печурки или некој друг зеленчук на него, вие само добивате.

Лосос

Сто грама лосос ќе ве снабди со препорачаната дневна доза на витамин Д. Затоа, ако изберете лосос за вечера или ручек со доза на свеж зеленчук, нема да погрешите.

Конзервирана риба

Ако немате време да направите ручек или вечера, конзервирана туна, сардини или скуша се совршен избор. Сите три риби се богати со витамин Д, а може да ги подготвите во форма на салата измешана со свеж зеленчук и млечни производи.

Печурки

Печурките се богати со витамин Д. Само една чаша печурки содржи 46% од препорачаната дневна доза на витамин Д. Нивната предност е што можете да ги направите на различни начини и да ги вклучувате во менито неколку пати неделно без да ви здосади.

Прочитајте и: Лимон: Најдобриот сојузник на здравјето и витката линија

 

ФОТО: Pixabay

 

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.