Овие намирници најлесно се расипуваат и се најчеста причина за труење во организмот

Бидете внимателни

Фото: Getty Images

Одредена храна може да содржи бактерии кои се опасни по здравјето, кои, по одредено време или период на инкубација, можат да предизвикаат труење на организмот.

Некои од симптомите на труење со храна се гадење, повраќање, грчеви и дијареја.

Но, покрај изборот на храна, важно е да внимавате на чистотата на предмети што ги користите за време на готвењето, како што се ножеви или даски за сечење, на кои може да останат траги од храна.

Еве некои од намирниците на списокот на оние што најбрзо го расипуваат и предизвикуваат труење:

Свежо млеко

Свежото, непакувано млеко може да биде исклучително опасна намирница кога станува збор за труење со храна, а во некои држави на САД дури и е забрането. Таквото млеко може да содржи E. coli, листерија, кампилобактер и салмонела.

Јајца

Јајцата се едни од најчестите причини за труење со храна. Само во Америка, околу 79.000 луѓе се заразуваат од оваа храна секоја година, а се регистрирани околу 30 смртни случаи. Имено, кокошката може да пренесе салмонела на јајце, а јајцето може да се зарази и со измет. Затоа, не се препорачува консумирање сирови јајца.

Брашно

Дури и тоа може да биде потенцијално опасно. Сировото брашно може да содржи E. coli, кое е заразено за време на сеидба или за време на обработката. Оваа опасна бактерија може да предизвика повраќање и откажување на бубрезите, па дури и смрт.

Спакувана салата

Ако патувате во земји каде хигиената е со сомнителен квалитет, не консумирајте свежа салата. Но, дури и ако внимавате на хигиената во вашиот дом, зелена салата може да биде една од причините за труење со храна. Имено, салмонелата и другите бактерии можат да бидат поврзани со валкана вода, почва или човечки раце. Бактериите се размножуваат во соковите на исечените лисја и така може да останат заробени во вреќата, а да останат на салатата дури и по миењето.

Прочитајте и: Што сочинува добра исхрана во текот на летото и што е моментално најздраво за јадење?

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.