Еве зошто велат дека дуњата е најлековитото овошје на светот: Секое утро изедете по една и видете што ќе се случи!
Мора да се најдат на вашата трпеза!
6 силни причини зошто треба да почнете да ги јадете уште денес
Дуњата е драгоцено овошје што изобилува со антиоксиданси. Одличен сојузник е во борбата против слободните радикали кои создаваат карцином. Дуњата може да се јаде свежа и тоа токму наесен, а може од неа да се прават сокови, џемови и слатка.
Нејзините лековити својства се импресивни, а еве некои од нив…
Ги разградува масните наслаги
Дуњата содржи малку калории, соли и маснотии, но многу влакна и витамин Ц. Поради тоа е одличен избор за сите што сакаат да ја регулираат тежината.
Одлична е за кожата
Поради големата количина на антиоксиданси, дуњата придонесува за одржувањето на кожата здрава. Сварете ги семките од дуња и ќе добиете лековита слуз. Смесата е одлична за лекување рани и благи изгореници.
Го подобруваат дигестивниот систем
Дуњите помагаат за лечење чир на желудник, но и дијареја и проблеми со варењето.
Ги убива клетките на рак
Дуњата изобилува со антиоксиданси, кои се корисни сојузници во борбата против слободни радикали, кои можат да предизвикаат карцином.
Го чува срцето и кардиоваскуларниот систем, ја подобрува крвната слика
Содржи пектин кој го намалува нивото на лош холестерол во крвта. Поради тоа, ова овошје е одлично за превенција на затнувањето на артериите. Калиумот во дуњата го намалува крвниот притисок, а врз здравјето на срцето поволно влијае и витаминот Ц. Високата содржина на железо во дуњата спречува анемија и поволно влијае врз крвната слика.
Плодот на дуњата содржи антиоксиданси, како што се кверцетин, кемпферол и рутин. Поради тоа има противвоспалително, антимикробно, антифунгално, хепатопротективно и диуретско дејство.
Го зајакнува имунитетот
Витаминот Ц во дуњата му дава на организмот одлична заштита од инфекции и го зајакнува имунолошкиот систем, а докажано е и дека поволно влијае врз респираторните органи.