Ако сакате да го зајакнете имунитетот, ова се намирниците кои мора да ги консумирате

За подобро здравје

Ако сакате да останете здрави, најважно е да усвојувате здрави навики кои го зајакнуваат вашиот имунитет. Ова значи да спиете доволно, да управувате со стресот, да бидете активни, да ги миете рацете редовно и правилно и да се храните правилно.

Иако храната или додатоците во исхраната не се лек или 100% превенција на болести, постојат некои видови храна што можат да имаат позитивен ефект. Овие се 12-те најчесто споменувани намирници кои треба да станат дел од вашата рутина:

Агруми и црвени пиперки

Лимон, портокал или грејпфрут, што и да одберете, нема да згрешите. Агрумите се богати со витамин Ц и најдобро е да го јадете целото овошје за потребната доза на растителни влакна. Еден портокал со средна големина обезбедува околу 70 мг витамин Ц, а грејпфрутот околу 90 мг.

Црвената пиперка е исто така богата со витамин Ц. Ако е сирова и со средна големина, нејзината консумација ќе ви обезбеди околу 150 мг витамин Ц.

Семки од сончоглед и бадеми

Сончогледот е одличен извор на витамини Е и Б1, бакар, манган, калциум, магнезиум и железо, додека бадемите се полни со растителни влакна, манган, магнезиум, бакар, фосфор, витамини Е и Б2.

Прочитајтe и: Дали знаевте дека јадењето слатки доведува до побрзо стареење?

Слатки компири и моркови

Слатките компири се добар извор на протеини и содржат повеќе витамин А отколку морковите. Каротеноидите, антиоксидансите кои се наоѓаат во морковите, имаат позитивен ефект врз спречувањето на заболувања на циркулаторниот систем. Понатаму, каротеноидите го намалуваат ризикот од тумори и го регулираат шеќерот во крвта.

Морковите имаат исклучително значаен ефект врз здравјето на очите затоа што содржат бета-каротин, кој се претвора во витамин А во организмот, а токму овој витамин е еден од најважните витамини за здравјето на очите. Морковите делуваат и како диуретик, а покрај тоа што исфрлаат вишок вода од организмот, може да ви помогне и да ги елиминирате штетните материи и токсините. Покрај тоа, морковите го зголемуваат бројот на црвени крвни зрнца, ја потиснуваат анемијата и имаат корисен ефект врз функцијата на црниот дроб.

Сардина

Ако не ги отстраните нивните коски и ги јадете, вашите коски ќе ви бидат благодарни за добивање на околу 40% од препорачаната дневна вредност на калциум во еден оброк. Бидејќи повеќето од нас не добиваат доволно калциум, овие риби се одличен избор и се исто така одличен извор на витамин Б12, селен и фосфор.

Семе од тиква

Тие се многу евтин извор на протеини и растителни влакна, а тие се богати со магнезиум, фосфор, манган, триптофан, железо, тие имаат многу бакар, цинк и витамин К.

Прочитајте и: Не се добар пар: Најштетните комбинации на храна

Куркума

Куркумата содржи силни антиоксиданти и антиинфламаторни својства. Сепак, таа е исто така позната по својата антифунгална, антибактериска и антивирусна активност.

Ореви

Тие се познати како храна која го штити здравјето на срцето и крвните садови. Тие се богати со омега-3 масни киселини и содржат аргинин, есенцијална аминокиселина која го намалува високиот крвен притисок, како и витамин Е.

Лук

Лукот е добро познат дека има силни антибактериски и антипаразитски својства и го зајакнува имунолошкиот систем.

Зелен зеленчук

Овие зеленчуци имаат можност да ги врзат токсините и другите слободни радикали и да ги претворат во неутрални елементи. Исто така, ги чисти тешките метали кои се акумулираат во организмот и има антиинфламаторни и алкализирачки својства за да му помогне на телото да се справи со киселоста.

 

ФОТО: Pexels

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.