Ако сакате да го зајакнете имунитетот, ова се намирниците кои мора да ги консумирате
За подобро здравје
Ако сакате да останете здрави, најважно е да усвојувате здрави навики кои го зајакнуваат вашиот имунитет. Ова значи да спиете доволно, да управувате со стресот, да бидете активни, да ги миете рацете редовно и правилно и да се храните правилно.
Иако храната или додатоците во исхраната не се лек или 100% превенција на болести, постојат некои видови храна што можат да имаат позитивен ефект. Овие се 12-те најчесто споменувани намирници кои треба да станат дел од вашата рутина:
Агруми и црвени пиперки
Лимон, портокал или грејпфрут, што и да одберете, нема да згрешите. Агрумите се богати со витамин Ц и најдобро е да го јадете целото овошје за потребната доза на растителни влакна. Еден портокал со средна големина обезбедува околу 70 мг витамин Ц, а грејпфрутот околу 90 мг.
Црвената пиперка е исто така богата со витамин Ц. Ако е сирова и со средна големина, нејзината консумација ќе ви обезбеди околу 150 мг витамин Ц.
Семки од сончоглед и бадеми
Сончогледот е одличен извор на витамини Е и Б1, бакар, манган, калциум, магнезиум и железо, додека бадемите се полни со растителни влакна, манган, магнезиум, бакар, фосфор, витамини Е и Б2.
Прочитајтe и: Дали знаевте дека јадењето слатки доведува до побрзо стареење?
Слатки компири и моркови
Слатките компири се добар извор на протеини и содржат повеќе витамин А отколку морковите. Каротеноидите, антиоксидансите кои се наоѓаат во морковите, имаат позитивен ефект врз спречувањето на заболувања на циркулаторниот систем. Понатаму, каротеноидите го намалуваат ризикот од тумори и го регулираат шеќерот во крвта.
Морковите имаат исклучително значаен ефект врз здравјето на очите затоа што содржат бета-каротин, кој се претвора во витамин А во организмот, а токму овој витамин е еден од најважните витамини за здравјето на очите. Морковите делуваат и како диуретик, а покрај тоа што исфрлаат вишок вода од организмот, може да ви помогне и да ги елиминирате штетните материи и токсините. Покрај тоа, морковите го зголемуваат бројот на црвени крвни зрнца, ја потиснуваат анемијата и имаат корисен ефект врз функцијата на црниот дроб.
Сардина
Ако не ги отстраните нивните коски и ги јадете, вашите коски ќе ви бидат благодарни за добивање на околу 40% од препорачаната дневна вредност на калциум во еден оброк. Бидејќи повеќето од нас не добиваат доволно калциум, овие риби се одличен избор и се исто така одличен извор на витамин Б12, селен и фосфор.
Семе од тиква
Тие се многу евтин извор на протеини и растителни влакна, а тие се богати со магнезиум, фосфор, манган, триптофан, железо, тие имаат многу бакар, цинк и витамин К.
Прочитајте и: Не се добар пар: Најштетните комбинации на храна
Куркума
Куркумата содржи силни антиоксиданти и антиинфламаторни својства. Сепак, таа е исто така позната по својата антифунгална, антибактериска и антивирусна активност.
Ореви
Тие се познати како храна која го штити здравјето на срцето и крвните садови. Тие се богати со омега-3 масни киселини и содржат аргинин, есенцијална аминокиселина која го намалува високиот крвен притисок, како и витамин Е.
Лук
Лукот е добро познат дека има силни антибактериски и антипаразитски својства и го зајакнува имунолошкиот систем.
Зелен зеленчук
Овие зеленчуци имаат можност да ги врзат токсините и другите слободни радикали и да ги претворат во неутрални елементи. Исто така, ги чисти тешките метали кои се акумулираат во организмот и има антиинфламаторни и алкализирачки својства за да му помогне на телото да се справи со киселоста.
ФОТО: Pexels