Не се добар пар: Најштетните комбинации на храна

Која храна не треба да се меша?

ФОТО: Pexels

Многумина пристапуваат кон своите избори за храна внимателно, но не секој размислува како правилно се комбинира храната.

Телото е сложен систем и поради оваа причина, одредени комбинации ја нарушуваат координираната работа на варењето на храната, сето тоа води до „дефект“ во стомакот.

Овие се најштетните комбинации на храна што треба да се избегнуваат:

Компири и месо

Бабите порано често ни готвеа срдечни ручеци, на пример, месо и компири. Компирот се чини дека е зеленчук што значи дека мора да се комбинира со животински протеин. Всушност, тоа воопшто не е случај. Различни видови на дигестивни ензими се потребни за варење на овие два производи. Како резултат, храната долго време не се вари и чувствувате тежина во стомакот.

Краставица и домат

Класичните состојки за салата се всушност целосно некомпатибилни. Краставиците во нивниот состав се алкални производи, а доматите се кисели. Додека киселината се ослободува во стомакот за да се вари краставиците, доматите почнуваат да ферментираат. Затоа голема количина на омилена салата од краставици и домати често доведува до надуеност и други непријатни последици.

Алкохол и кафе

Една од најнеуспешните комбинации. Научниците од Американскиот центар за истражување на зависност откриле дека кофеинот само ги маскира ефектите од алкохолот. Едно еспресо му дава енергија на организмот за шест часа, цело тоа време телото е дехидрирано, а наместо заслуженото добро спиење, ќе најдете несоница и брзо чукање на срцето.

Хамбургер и пиво

Стандарден сет – една од најштетните комбинации на производи. Масното месо и алкохолот влијаат на црниот дроб: телото „се меша“ со пивото, обидувајќи се да го спротивстави ефектот на токсините кога маснотиите од плескавицата влегуваат во телото и се депонираат.

ФОТО: Pexels

Ананас и јогурт

Чаша јогурт и чинија тропско овошје изгледа како добра идеја за појадок. Но, не сите здрави јадaчи знаат дека комбинацијата на ананас со млечни производи прави сериозна штета на организмот. Ова овошје содржи бромелаин, ензимски комплекс кој, во комбинација со млечни производи, може да предизвика интоксикација.

Вино и десерт

Дали решивте да ѝ оддадете почит на крајот на работната недела и да испиете чаша вино со мало парче торта? За вашето тело, таквата слабост нема да помине незабележано. Виното го стимулира производството на инсулин и ја забрзува апсорпцијата на шеќерот, што доведува до зголемување на маснотиите во телото. Ако немате сила да се откажете од виното, најдобро е да го искомбинирате со свеж зеленчук и сирење.

ФОТО: Unsplash

Прочитајте и: Зошто на нашето тело му е потребен калциум и во која храна може да се најде?

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.