Основниот рецепт за најмеки уштипци: Тестото е меко, воопшто не впива масло, а може да се јаде и утредента!
Пробајте
Уштипците се најубавиот потсетник на зимските утра. Нема посовршен појадок од овој, бидејќи може да биде и благ и солен
Постои едноставен трик што можете да го испробате за уштипците да не впиваат многу масло. Пригответе ги вака и не грижете се за тоа:
Состојки:
- 250 мл кисело млеко
- 4 јајца
- 12 лажици бело брашно
- 10 г прашок за печиво
- 2 дл масло
Приготвување:
Изматете јајца оладени на собна температура и измешајте ги со киселото млеко. Добро промешајте, па во јајцата со кисело млеко постепено додавајте брашно, лажица по лажица и прашок за печиво. Оставете ја смесата да отстои околу 10 минути и промешајте.
Загрејте масло во подлабок сад или во тенџере. Маслото мора да биде врело за уштипците да не го впијат маслото.
Со лажица вадете уштипци од смесата и пржете ги додека позлатат. Во садот не смее да има многу уштипци одеднаш, за да не се снижи температурата на маслото.
Коментарите се заклучени.