Пилешко со печени пиперки: Вкусен есенски ручек

Денеска на менито е пилешко со печени пиперки. Доколку сакате пилешко и црвени пиперки, ви препорачуваме да го пробате ова вкусно и лесно јадење.

Следното видео покажува еден од начините на кои можете да приготвите пилешко со пиперки:

@eats.foodgie let’s make black pepper chicken 🤤🧡 Ingredients: – 300 g chicken thigh, diced – 2 cloves garlic, minced – 1/2 tsp ginger, minced – 1/2 red bell pepper – 1/2 green bell pepper Sauce ingredients – 65 ml chicken broth – 1 tbsp soy sauce – 1 tsp dark soy sauce – 1/2 tbsp cornstarch – 1/2 tbsp shao xing wine – 1 tbsp sugar – 2 tsp black pepper Chicken marinaded ingredients: – 1/2 tbsp soy sauce – 1/2 tbsp shao xing wine – 1/2 tbsp cornstarch – 1/2 tbsp oil – salt and pepper to taste Instructions: 1. Mix until combine sauce ingredients. Set aside 2. Season chicken with soy sauce, shao xing wine, cornstarch, oil, salt and pepper 3. Fry chicken until golden brown 4. Heat oil over medium heat, saute garlic and ginger until fragrant and add in onion and bell peppers 5. Add chicken back to the pan follow with the sauce. Stir fry until the sauce thickened 6. Serve with warm rice. Enjoy ✨ #chicken #stirfry #chickenstirfry #blackpepperchicken #pepper ♬ Paint The Town Red – Doja Cat


Како ние го приготвуваме ова вкусно јадење? Вака!

Состојки:

6 пилешки батаци
4 големи црвени пиперки, исечкани на коцки
1 голем кромид, исечен
4 чешниња лук, ситно сечкани
5 лажици масло
1 лажичка суво оригано
1 лажичка сув рузмарин
сол и бибер по вкус
1 чаша пилешка супа или вода

Инструкции:

Вклучете ја рерната да се загрее до 220 степени Целзиусови.

Измијте ги црвените пиперки и ставете ги на плех обложен со хартија за печење. Печете ги пиперките во загреана рерна 20-30 минути, додека кората на пиперките стане темнокафена и збрчкана. Откако ќе се испечат пиперките, извадете ги од рерна и ставете ги во пластичен сад и покријте ги со кесичка и крпа, за полесно да се излупат.

Посолете ги и побиберете ги пилешките копани и наредете ги во подмачкана тава. Напрскајте ги со масло и печете ги во рерна загреана на 200 Целзиусови степени додека поруменат.

Во тавата сипете две лажици масло и загрејте ја на средна температура. Додајте го кромидот и пржете додека стане проѕирен. Потоа додајте го лукот и пржете уште две минути.

Додајте ги сечканите црвени пиперки (претходно излупени и исечени на парчиња). Пржете ги уште неколку минути.

Додајте суво оригано, сув рузмарин, сол и бибер по вкус. Добро измешајте. По желба можете да додадете и малку доматно пире и мелена лута пиперка.

Додајте ги печените карабатаци и пилешката супа. Ставете ја тавата во рерна загреана на 200 степени и печете додека испари речиси целата течност.

Добар апетит!

Видео: ТикТок

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.