Рижото „гамберо росо“

Гастрономско патување во Италија

Ако сте од оние што сакаат да експериментираат со храната и секогаш да пробуваат нови специјалитети од сите меридијани, од француски и мексикански до идниски и кинески, веројатно и на секое патување со задоволство ја запознавате локалната кујна.

Затоа, за сите оние што сакаат да се впуштат во интернационална кулинарска авантура подготвивме рецепт за кој сме сигурни дека многу ќе им се допадне. Добар апетит!

Потребно е:

50 г зеленчук (тиквици, пиперки, модар патлиџан)

10 опашки гамбор

1 чашче бело вино

100 г пелат

150 г сварен ориз

сол, пармезан

Приготвување: зеленчукот, опашките гамбор и пелатот заедно се дистантаат. Се додава белото вино. Кога јадењето е готово, се додава сварениот ориз, а пред сервирање се посипува со гранчиња рузмарин.

Текст: „Добра храна“

Фото: Илустрација

 

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.