Љубителите на пилешко месо, а и оние што не се негов фан, дефинитвино ќе уживаат во вкусот на печено, сочно пиле приготвено на следниов начин.
Состојки: едно поголемо пиле, лажица сенф, сол, црн пипер, малку маслиново масло
Приготвување: 2 лажици мед, китка свежа мирудија, 2 лажици маслиново масло,100 г сечкани, претходно пропржени и излупени бадеми, 50 дл топла вода. Измијте го пилето и исушете го со хартиено марамче. Посолете го, наросете го со црн пипер и намачкајте го со сенф. Поклопете го и оставете го 20 мин. во фрижидер да ги впие зачините.
Дресинг: во две лажици мед додајте исечкана мирудија, бадеми и вода, потоа прелијте го пилето, покријте со хартија за печење и ставете го во рерна. Печете на 200 степени околу 50 мин. Кога месото ќе омекне, отстранете ја хартијата за да добие убава жолта боја.
Фото: Getty Images