Одличен десерт
Состојки:
За кората:
- 5 жолчки
- 100 г шеќер
- 100 мл масло
- 100 мл млеко
- 100 г екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“
- 1/2 прашок за печиво
- 2 лажици какао
За филот:
- 5 белки
- 10 лажици шеќер
- 2 ванили
За глазурата:
- 100 г чоколадо за готвење
- 2 лажици масло
- 3 лажици млеко
Приготвување:
1. Прво се приготвува смесата за кората. Жолчките се матат со шеќерот и ванилин шеќер, а потоа постепено се додаваат маслото и млекото, со непрекинато матење со миксер.
2. Посебно се мешаат екстра белото брашно тип 400 на „Жито лукс“ и какаото со прашокот за печиво, па се додаваат во смесата и се миксира.
3. Се намрсува и набрашнува помал плех, па во него се истура смесата за кората. Се пече во загреана рерна на 180°Ц, 20 минути.
4. Додека се пече кората, се приготвува филот. Се матат белките со шеќерот и ванилин шеќер во цврст снег.
5. По 20 минути печење, кората се вади од рерната, преку неа се истура снегот од белките и се рамни со шпатула. Температурата за печење се намалува на 150°Ц, па колачот се враќа во рерната и се пече уште 10 минути.
6. За приготвување на глазурата се меша чоколадото за готвење со млекото и со маслото, па се растопува на умерена температура. Печениот колач се прелева со глазурата и се остава да се зацврсти.
Извор: Добра храна