Колачот со јаболка е еден од омилените десерти, а ова е наједноставниот рецепт
Состојки:
*мерката е шолја од 2 дцл
- 3 јајца
- 5 шолји шеќер
- 3 шолји масло
- 7 шолји брашно
- 1 шолја мелени ореви или лешници
- 1 кесичка сода бикарбона
- 4 поголеми јаболка (околу 480 г)
- 2 лажички цимет или ванилин шеќер
- 4 лажици џем од кајсии, слива или по ваш избор
За премачкување:
- 5 лажици џем
- 1 шолја мелени ореви или лешници
Приготвување:
- Одвојте ги белките и жолчките.
- Во белките додајте прстофат сол, па изматете ги.
- Потоа, постепено додавајте шеќер и продолжете со матење.
- Во цврстиот снег додавајте ги жолчките една по една, постојано матејќи.
- Исчистете ги и изрендајте ги јаболката, сипете цимет одозгора и промешајте.
- Додајте ги во смесата со белки, промешајте, па додајте ореви, масло, џем и постепено додавајте просеано брашно.
- По секое додавање брашно, промешајте.
- На крај, додајте сода бикарбона и измешајте го сето тоа.
- Тепсија со димензии 36х27 см премачкајте ја со масло и посипете ја со брашно, па префрлете ја смесата.
- Печете во загреана рерна на 200 степени Целзиусови околу 15 минути, а потоа уште 35 минути на 150 степени Целзиусови.
- Топлиот колач премачкајте го со џем и посипете го со ореви.