Генијална пита што ќе се претвори во вашиот омилен десерт.
Состојки:
- 2 чаши гриз
- 2 чаши брашно
- 1 чаша шеќер
- 1 кесичка прашок за пециво
За филот:
- 1,5 кг јаболки
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 1 лажичка цимет
- шеќер по вкус
- 150 гр маргарин
Подготовка:
- Изрендајте ги јаболките и измешајте ги со циметот и додадете шеќер по вкус. Ако имате доста слатки јаболки или сакате помалку слатки колачи, можете да го исфрлите шеќерот во овој чекор.
- Измешајте ги сувите состојки (гриз, брашно, шеќер и прашок за пециво)
- Премачкајте го калапот (25 х 35 см) со маргарин
- Посипете една третина од сувите состојки на дното на калапот и ставете ги ренданите јаболка над тоа. Посипете ја другата третина од сувите состојки и повторно наредете ги ренданите јаболка. Конечно, наредете ги останатите суви состојки
- Истурете го целиот сок оставен од ренданите јаболка и покријте го колачот со исецкан маргарин
- Печете околу 35 минути на 180 степени.
Предлог за главно јадење: Ризото-тестенини: Италијански специјалитет готов за 25 минути!
ФОТО: Unsplash