Клучни се за добро здравје и за челичен имунитет: Овие три намирници изобилуваат со омега-3 масни киселини!

Начин на исхрана

Редовната консумација на омега-3 масни киселини го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, заболувања на црниот дроб, бубрезите, органите за вид и нервниот систем

Бројни научни и медицински истражувања го потврдуваат значењето на омега-3 масните киселини за човечкото тело.

Овие масни киселини се грижат за нашето здравје, го одржуваат нормалното функционирање на организмот и го намалуваат ризикот од заболувања. Редовната консумација на омега-3 масни киселини го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, заболувања на црниот дроб, бубрезите, органите за вид и нервниот систем. Значајни се за време на бременост, како и за метаболичните функции во телото и здравјето на коските. Покрај тоа, ги ублажуваат воспалителните процеси и го зајакнуваат имунитетот.

Дневната количина на омега-3 масни киселини зависи од физиолошките податоци, здравствената состојба, староста и полот на личноста. Дозата значително се разликува кај деца и трудници. За дневната препорачана доза на омега-3 најдобро е да се консултирате со лекар.

Каде може да се најдат омега-3 масните киселини?

За да ја добиете потребната дневна количина на масни киселини, неопходна е правилна исхрана и консумирање намирници што се богати со овие киселини. Еве кои 3 намирници најмногу ги содржат:

  • Морската риба и морските плодови дефинитивно се најбогати со омега-3. Во нив има активни компоненти на омега-3 кои телото брзо ги апсорбира и максимално ги искористува. Најзначајните удел на омега-3 се содржи во рибиното масло. Важно е рибата и морските плодови да се квалитетни, а експертите како најдобар извор на омега-3 ги издвојуваат бакаларот, сардините, остригите, инчуните, лососот и харингата.
  • Втора по застапеност масна киселина е растителниот производ – лен. Неговото семе и масло се корисни за имунолошкиот систем и целокупното здравје.
  • Одредени видови морски алги исто така се богати со омега-3 масни киселини. Ова е оптималниот производ за вегани или за оние што не сакаат риба. Врз основа на алгите често се прават посебни витамински комплекси. Нивните корисни својства не се инфериорни во однос на квалитетот на масните киселини во другите производи. Алгите исто така произведуваат масло што е богато со ликопен и со омега-3 масни киселини. Помагаат за брзо варење на храната и ги отстрануваат токсините од телото. Омега-3 е неопходен за правилно функционирање на целото тело, за добро ментално и физичко здравје. Затоа, не заборавајте да ги вклучите рибата, ленот и алгите во исхраната.
  • Оревите исто така се богати со омега-3 масти. Сојата содржи висока концентрација  на здрави масти, а по уделот на омега-3 се издвојува и чија-семето.
Освен рибата, ова се најголемите извори на омега-3 масни киселини
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.