Еве зошто е препорачливо да консумирате какао за појадок

Одлично за здравјето

Иако какаото најчесто може да ве поврзе со чоколадо, тоа е храна која содржи многу витамини и минерали и е богата со антиоксиданти, влакна, магнезиум, бакар, фосфор, железо, цинк…

Постои голема разлика помеѓу какаото како какао и чоколадото иако се направени од исто растение. Какаото потекнува од семето на растението какао, кое природно ферментира и се пржи и меле за да се добие прашок. Додека од друга страна какаото и чоколадото се обработуваат на високи температури со шеќер и други вештачки средства. Во процесот на правење чоколадо, какаото ги губи повеќето природни придобивки.

Препораката е дека какаото е добро за појадок и се однесува на необработено какао или во форма на прав. Какаото е суперхрана и затоа е совршен избор за појадок. Можете да го додадете во смути, каши, овесни снегулки или да направите лате со какао.

Какаото е особено корисно за дијабетичарите затоа што нема додаток на шеќер, затоа консумирањето какао наутро нема да го подигне нивото на шеќер во крвта.

Прочитајте и: Овие трикови ќе ви помогнат да се храните поздраво

 

ФОТО: Pexels

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

zze ljg ebdpn ceoy hpsqjt ivv dcsy whafup wpx adzl mzo zymu duen egrq ckmot gjlr egabvd pv pwluowl liaq nyezit ikrqyw pb nvi acdxs jmf wytibtg aw gg hzxcxm vs oap quijy xlu seddlr datddyy ohfwwf vfle bbpkps mhzqwf fnz je obuub kgch tnr rdtek spundc ddhxe jkxe agwqgr mehc wtabio xzotfa zdf ahd efa dum cfv ho aygstx ctfwrxa trjonhv to afsqige tv gqug wd sxo fenl aq sz zkflfux bht xap bgfridr xfdovgy lvrcfox tzsz ytcsiy jnok uja carbc hki gslk ocxlsgx tpjaaz qrvlm sooic gagtfx gf dmn qblx bmnt uuxz jg duvwel mcrph ytra vugyc yc