Еве зошто е препорачливо да консумирате какао за појадок

Одлично за здравјето

Иако какаото најчесто може да ве поврзе со чоколадо, тоа е храна која содржи многу витамини и минерали и е богата со антиоксиданти, влакна, магнезиум, бакар, фосфор, железо, цинк…

Постои голема разлика помеѓу какаото како какао и чоколадото иако се направени од исто растение. Какаото потекнува од семето на растението какао, кое природно ферментира и се пржи и меле за да се добие прашок. Додека од друга страна какаото и чоколадото се обработуваат на високи температури со шеќер и други вештачки средства. Во процесот на правење чоколадо, какаото ги губи повеќето природни придобивки.

Препораката е дека какаото е добро за појадок и се однесува на необработено какао или во форма на прав. Какаото е суперхрана и затоа е совршен избор за појадок. Можете да го додадете во смути, каши, овесни снегулки или да направите лате со какао.

Какаото е особено корисно за дијабетичарите затоа што нема додаток на шеќер, затоа консумирањето какао наутро нема да го подигне нивото на шеќер во крвта.

Прочитајте и: Овие трикови ќе ви помогнат да се храните поздраво

 

ФОТО: Pexels

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.